Η Κίνα, στήριγμα στον άνθρακα

Η Κίνα, στήριγμα στον άνθρακα

111
Η Κίνα, στήριγμα στον άνθρακα

Στην Κίνα κατασκευάστηκαν πάνω από το 50% των νέων παγκόσμιων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα φέτος ενώ η ασιατική χώρα αντιπροσωπεύει παράλληλα και το 90% της νέας παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η παγκόσμια παραγωγική ισχύς ηλεκτρικού ρεύματος από τις μονάδες άνθρακα μειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου κατά 2,9 gigawatts (GW). Πρόκειται μάλιστα για μείωση ρεκόρ σε επίπεδο εξαμήνου, απόρροια κυρίως των βλέψεων των ευρωπαϊκών χωρών για στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως τονίζεται στη μελέτη του αμερικανικού  think tank Global Energy Monitor (GEM).

Παρά το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιχειρεί να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, εντούτοις πρόσθεσε στο δίκτυό της ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα 53,2 GW το α’ εξάμηνο.

Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη, η χρήση άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι στην Κίνα η συμμετοχή του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα μειώθηκε πέρσι κάτω από το 58%.

Φωτό: Mark/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.