ΒΡ: Μεταβολή στρατηγικής – ώθηση στις αποεπενδύσεις και τις ΑΠΕ

ΒΡ: Μεταβολή στρατηγικής – ώθηση στις αποεπενδύσεις και τις ΑΠΕ

181
ΒΡ: Μεταβολή στρατηγικής – ώθηση στις αποεπενδύσεις και τις ΑΠΕ

Η BP είναι αποφασισμένη να πουλήσει μεγάλο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ακόμη και αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν, καθώς επιδιώκει να επενδύσει περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τη σχετική πρόθεση του πετρελαϊκού κολοσσού ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις καλά πληροφορημένες πηγές. Η στρατηγική της ΒΡ τέθηκε επί τάπητος σε συνεδρίαση των στελεχών της τον Ιούλιο, αμέσως μετά τη μείωση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης της τιμής του πετρελαίου στα $55/βαρέλι, πράγμα που σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία αξίας 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξηθούν στα $65-70/βαρέλι, η BP είναι απίθανο να επανακτήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και θα χρησιμοποιήσει αντ’ αυτού τις συνθήκες της αγοράς ως ευκαιρία για να τα πουλήσει.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου συνήθως διακρατούν περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα, ακόμη και όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου βρίσκονται χαμηλά, ώστε να βρίσκονται σε ισχυρή θέση όταν βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς.

Η νέα στρατηγική της ΒΡ ρίχνει περισσότερο φως στο σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου Bernard Looney για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP κατά 40%, ή τουλάχιστον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, έως το 2030, προκειμένου να επεκταθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, εδώ και δεκαετίες, η BP αλλά και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell και η Exxon Mobil υποσχέθηκαν στους επενδυτές ότι η παραγωγή θα συνέχιζε να αυξάνεται. Όμως, καθώς οι ακτιβιστές του κλίματος, οι επενδυτές, οι τράπεζες και ορισμένες κυβερνήσεις αυξάνουν διαρκώς την πίεση στην πετρελαϊκή βιομηχανία να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου μεταβάλλουν τις στρατηγικές τους και δεσμεύονται να επενδύσουν περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φωτό: Andy Rain/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.