Δίχως τέλος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αργεντινής

Δίχως τέλος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αργεντινής

108
Δίχως τέλος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Αργεντινής

Η Αργεντινή στρέφεται πλέον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία αναδιάρθρωσης 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους δανειστές της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

«Πιστεύουμε ότι η εξωτερική χρηματοδότηση θα είναι άνετη εάν το ΔΝΤ παρακάμψει την έκθεσή του», ανέφερε σε σημείωμα του Ινστιτούτου. Η συμφωνία με τους πιστωτές δίνει στην Αργεντινή πολύ σημαντικό χώρο και χρόνο προκειμένου να αναπνεύσει η οικονομία της χώρας.

Οι ταμειακές ροές από και προς τη λατινοαμερικάνικη χώρα έχουν σταματήσει, εν μέρει λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και της μη πληρωμής των υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Οι πληρωμές προς το ΔΝΤ θα μπορούσαν να καταστούν γρήγορα μη βιώσιμες σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα. Τα μεγαλύτερα ποσά που οφείλει η Αργεντινή προς το ΔΝΤ προέρχονται από τη λήψη του μεγαλύτερου προγράμματος από το Ταμείο το 2018.

Πέρα από αυτή τη νέα συμφωνία που αναμένεται με το ΔΝΤ, οι επενδυτές επικεντρώνονται στο μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο της Αργεντινής, σύμφωνα με τον Sergi Lanau, αναπληρωτή επικεφαλής οικονομολόγο στο IIF.

Η συνετή δημοσιονομική πολιτική ήταν δύσκολο να επιτευχθεί για την Αργεντινή, δήλωσε ο Lanau, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει “πολλά” από φορολογική σκοπιά και τώρα είναι «αναπόφευκτο να αναζητηθούν εξοικονομήσεις από την πλευρά των δαπανών και αυτό είναι πάντα πολιτικό και κοινωνικά περίπλοκο, αλλά πρέπει να γίνει».

Φωτό: Nestor Barbitta/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.