Σε υψηλά έξι μηνών οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ

Σε υψηλά έξι μηνών οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ

98
Σε υψηλά έξι μηνών οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ

Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ (LNG) τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, ενώ και οι τιμές λιανικής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν κατα 15% σε σχέση με πριν τρεις μήνες.

Σύμφωνα με αναλυτές, εμπόρους ενέργειας και στοιχεία από το Refinitiv, μέσα στο 2020 οι αγοραστές LNG σε όλο τον κόσμο έχουν ακυρώσει περισσότερα από 100 αμερικανικά φορτία καθώς οι τιμές του καυσίμου κατέρρευσαν, καταγράφοντας χαμηλά σε Ευρώπη και Ασία με τη ζήτηση να καταρρέει λόγω του κορονοϊού.

Ακόμη και πριν από την εξάπλωση της πανδημίας, οι τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονταν ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών μετά την έναρξη λειτουργίας μεγάλου αριθμού των τερματικών μονάδων εξαγωγής LNG το 2019, πλημμυρίζοντας την παγκόσμια αγορά με καύσιμα. Επιπλέον, οι χειμώνες στην Ευρώπη και την Ασία ήταν θερμότεροι από το φυσιολογικό, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διατηρούν αποθηκευμένες ποσότητες αερίου.

Τα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αναμένεται τώρα να φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στο τέλος της θερινής περιόδου.

Οι ποσότητες αερίου που διακινούνται μέσω αγωγών στις ΗΠΑ ανέρχονται κατά μέσο όρο 4,0 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) (41% ποσοστό χρήσης), κατά τις πρώτες ημέρες του  Αυγούστου, σύμφωνα με την Refinitiv, θέτοντας τις εξαγωγές LNG στο προσκήνιο: το ποσοστό χρήσης το 2019 ανερχόταν σε 90%.

Αντίθετα, τον Ιούλιο οι διακινηθείσες ποσότητες βρίσκονταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, στα 3,3 bcfd, καθώς οι αγοραστές ακύρωσαν τα περισσότερα φορτία.

Με τις εξαγωγές LNG να αυξάνονται και πάλι και με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να δείχνουν εξαιρετικά θερμές τις επόμενες εβδομάδες στις ΗΠΑ και έως τα τέλη Αυγούστου, διατηρώντας τη ζήτηση για κλιματισμό υψηλά, οι τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ στο σημείο αναφοράς Henry Hub στη Λουιζιάνα αυξήθηκαν πάνω από 15% τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.