Αύξηση εσόδων για το Κανάλι του Σουέζ

Αύξηση εσόδων για το Κανάλι του Σουέζ

233
Αύξηση εσόδων για το Κανάλι του Σουέζ

Τα έσοδα της Αιγύπτου από το Κανάλι του Σουέζ έχουν αυξηθεί έως και 4,7% από τα εγκαίνια του μεγάλου έργου επέκτασης που έγινε πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη 6 Αυγούστου ο πρόεδρος της Canal Authority Osama Rabie.

Τα έσοδα του Καναλιού αυξήθηκαν στα 27,2 δισ. δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια, από 25,9 δισ. δολάρια το διάστημα 2010-2015.

Η Αίγυπτος επέκτεινε τη διώρυγας, με ένα έργο κατασκευής ύψους 8 δισ. δολαρίων, τον Αύγουστο του 2015 ως μέρος των σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας και αποκατάστασης της θέσης της βορειοαφρικανικής χώρας ως σημαντικού εμπορικού κόμβου.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές αμφισβήτησαν τις προοπτικές του θαλάσσιου εμπορίου Ανατολής-Δύσης για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων εσόδων της χώρας.

Την πενταετία 2015-2020, 90.000 πλοία διέσχισαν τη διώρυγα του Σουέζ με 5,5 δισ. τόνους φορτίου, ενώ αντίστοιχα το διάστημα 2010-2015 σχεδόν 86.600 πλοία με 4,6 δισ. τόνους, σύμφωνα με τον Rabie. Ο επικεφαλής του Καναλιού ανέφερε ότι η χώρα του ανυπομονεί να διπλασιάσει τον αριθμό των πλοίων και τα έσοδα έως το 2023 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από το 2015, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει μετά την πανδημία.

Το Κανάλι του Σουέζ είναι η ταχύτερη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και μία από τις κύριες πηγές ξένου νομίσματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.