Νιγηρία-Ιράκ: Βίοι αντίθετοι στην υλοποίηση της συμφωνίας του OPEC+

Νιγηρία-Ιράκ: Βίοι αντίθετοι στην υλοποίηση της συμφωνίας του OPEC+

103
Νιγηρία-Ιράκ: Βίοι αντίθετοι στην υλοποίηση της συμφωνίας του OPEC+

Την πλήρη συμμόρφωσή της με τη συμφωνία του OPEC+ προβλέπει η κυβέρνηση της Νιγηρίας, σύμφωνα με την επιβληθείσα ποσόστωση στην παραγωγή πετρελαίου ύψους 1,41 εκατ. βαρελιών ημερησίως για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η πρόβλεψη αυτή ήρθε από τα επίσημα χείλη του υπουργού Πετρελαίου της αφρικανικής χώρας, Timipre Sylva, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε η εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας Seplat.

Οι χώρες και οι σύμμαχοι του OPEC με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή ενόψει της κρίσης του κορονoϊού, η οποία μείωσε την παγκόσμια ζήτηση κατά ένα τρίτο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τη ναυτιλία και τη βιομηχανία, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράκ παρουσίασαν αύξηση τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC εξακολουθεί να υποκαλύπτει τον στόχο περικοπής παραγωγής του στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας.

Οι εξαγωγές από τη Βασόρα και άλλους τερματικούς σταθμούς του νότιου Ιράκ έως τις 29 Ιουλίου ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 2,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με βάση στοιχεία από το Refinitiv Eikon και μια πηγή της βιομηχανίας. Το νούμερο αυτό δείχνει αύξηση κατά 50.000 bpd από τον επίσημο αριθμό του Ιουνίου για τις εξαγωγές στο νότιο Ιράκ.

Ο νότος είναι η κύρια διέξοδος για το αργό πετρέλαιο του Ιράκ, οπότε ένα σημαντικό μέρος της περικοπής λόγω της συμφωνίας θα πρέπει να αποτυπώνεται στις χαμηλότερες εξαγωγές.

Η Βαγδάτη ήταν απρόθυμη να συμμετάσχει σε προηγούμενες προσπάθειες περικοπής προσφοράς υπό την αιγίδα του OPEC που ξεκίνησαν το 2017. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μετέβαλε την πολιτική της, δηλώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να συμμορφωθεί με την τρέχουσα συμφωνία.

Ωστόσο, οι εξαγωγές από το βόρειο Ιράκ αυξήθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία των δεξαμενόπλοιων και σύμφωνα με πηγή της βιομηχανίας. Μέχρι στιγμής, οι βόρειες εξαγωγές ανέρχονται τουλάχιστον σε 400.000 bpd, αυξανόμενες σε σχέση με τα 370.000 bpd τον Ιούνιο.

Φωτό: Pxhere

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.