Το Ριάντ ένα βήμα πιο κοντά στο Όραμα 2030

Το Ριάντ ένα βήμα πιο κοντά στο Όραμα 2030

244
Το Ριάντ ένα βήμα πιο κοντά στο Όραμα 2030

Η κρατική αρχή λιμένων της Σαουδικής Αραβίας (MAWANI) και η Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC), μια εταιρεία που ανήκει στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων του Βασιλείου, υπέγραψαν συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης για την εκμίσθωση γης στο εμπορικό λιμάνι Yanbu, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού του Βασιλείου και του πρώτου από τον οποίο θα διακινούνται σιτηρά.

Με συνολική έκταση γης που θα φτάνει τα 313.000 τ.μ., ο τερματικός σταθμός θα εισάγει, θα μεταποιεί και θα εξάγει σιτηρά και δημητριακά από την αραβική χώρα, με συνολική χωρητικότητα 5 εκατ. τόνους ετησίως.

Σχολιάζοντας την υπογραφή, ο Saleh bin Nasser Al-Jasser, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MAWANI και υπουργός Μεταφορών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε: «Το έργο στη Yanbu στοχεύει στην κατασκευή του πρώτου περιφερειακού κέντρου και πλατφόρμας διακίνησης για την εισαγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σιτηρών από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η εξαιρετική τοποθεσία του εμπορικού λιμανιού στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας παρέχει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένης της εγγύτητάς του σε τοπικές και περιφερειακές αγορές στη λεκάνη της Ερυθράς Θάλασσας και στο Κέρας της Αφρικής.

»Ευθυγραμμίζεται επίσης με τους στρατηγικούς στόχους της MAWANI να αξιοποιήσει πλήρως την τεράστια απορροφητική ικανότητα στα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας και να αυξήσει το ποσοστό των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στον λιμενικό τομέα σε 90% έως το 2030. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξυπηρετήσει διάφορα αναπτυξιακά έργα, που θα συμβάλουν στην επίτευξη προστιθέμενης αξίας στην εθνική οικονομία και στη στήριξη του επενδυτικού τοπίου και της εμπορικής κίνησης στο Βασίλειο».

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της SALIC είναι να συμβάλει σημαντικά στην εισαγωγή βασικών προϊόντων, συμφώνως με τη στρατηγική επισιτιστικής ασφάλειας που έχει θέσει το Βασίλειο, με το Όραμα 2030 του πρίγκιπα Mohammed bin Salman. H SALIC στοχεύει στην τόνωση της βιομηχανίας υπηρεσιών logistics και αλυσίδων εφοδιασμού, ώστε να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία παγκόσμιο κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας και διασύνδεσης με τις τρεις ηπείρους.

Φωτό:WikimediaImages/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.