Γιατί οι χώρες του Αραβικού Κόλπου επανέρχονται στο προσκήνιο ( ; )

Γιατί οι χώρες του Αραβικού Κόλπου επανέρχονται στο προσκήνιο ( ; )

287
Γιατί οι χώρες του Αραβικού Κόλπου επανέρχονται στο προσκήνιο ( ; )

Σημαντικές επιπτώσεις φαίνεται να έχουν επιφέρει τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου στις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings, τα συσσωρευμένα εξωτερικά χρέη των Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν μέχρι και στα $490 δισ. κατά την περίοδο 2020-2023.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορά του ΔΝΤ, οι οικονομίες των εν λόγω χωρών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν κατά 7,6% το ίδιο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την οικονομία των προαναφερθεισών χωρών έκαναν λόγο για ύφεση κατά 2,7%.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Oil Price, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή πετρελαίου, έχει αναγκαστεί να προβεί σε τριπλασιασμό του ΦΠΑ καθώς και σε αναστολή των επιδομάτων κόστους ζωής για να μπορέσει να «σώσει» τα δημοσιονομικά της. Τα σκληρά αυτά μέτρα αντικατοπτρίζουν την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση σε ό,τι αφορά την πετρελαϊκή ζήτηση όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία, αλλά και διεθνώς.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να χτυπήσουν τους εξαγωγείς πετρελαίου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, τα έσοδα των οποίων θα καταγράψουν μείωση κατά $270 εκατ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.