Έκρυθμη η κατάσταση στο Αιγαίο

Έκρυθμη η κατάσταση στο Αιγαίο

160
Έκρυθμη η κατάσταση στο Αιγαίο

Η Τουρκία εξέδωσε navtex με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από την Τρίτη 21/07 μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.

Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.

Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και  ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, καθώς σήμερα η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας» δήλωσε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σεντώνας σημείωσε ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός ‘Αμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπό την ιδιότητα του ως σύμβουλος του προέδρου για θέματα Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την άμυνα, την ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις, την παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης αναφορικά με την έκδοση νέας navtex από την Τουρκία που, όπως σημείωσε παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένα και συνεχώς. Βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά έχουν γίνει και επαφές με Ευρωπαίους εταίρους μας.

Αύριο το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο κ. Σεντώνας «και οφείλω να υπενθυμίσω ότι ήταν και όλη την προηγούμενη περίοδο θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας.Θυμίζω ότι κατά την πρόσφατη παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία. Έχει αποφασιστεί ότι το Φθινόπωρο θα γίνει ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και θεωρούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία «στέλνει λάθος μήνυμα» και δε «βοηθά» ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείσα σχετικά με την ανακοίνωση της Τουρκίας για νέα NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

H Ναμπίλα Μασραλί τόνισε ότι «η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να δεσμευτεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση το Χάρτη του ΟΗΕ προσφεύγοντας εάν είναι απαραίτητο στο Διεθνές Δικαστήριο».

Η κ. Μασραλί σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» με τον τίτλο: «Τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν ήταν ήδη εν πλω. Η Μέρκελ σταματά στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων», τονίζει ότι την τελευταία στιγμή χθες το βράδυ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέτρεψε Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962»: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση – την οποία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.