Ενεργειακοί κολοσσοί σε κρίση

Ενεργειακοί κολοσσοί σε κρίση

195
Ενεργειακοί κολοσσοί σε κρίση

Καθαρές ζημίες $1,6 δισ. κατέγραψε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom για το Q1 του 2020. Οι οικονομικές αυτές ζημίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εάν αναλογιστεί κανείς τα κέρδη περίπου $7,5 δισ. που κατέγραψε η εταιρεία την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 36%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις φυσικού αερίου κατά 24% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο. Παράλληλα, οι πωλήσεις της Gazprom σε Ευρώπη και Τουρκία, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων της εταιρείας, σημείωσαν πτώση κατά 45% και ανήλθαν περίπου στα $6,5 δισ. Όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων, αυτός μειώθηκε κατά 17%, στα 51,4 δισ. κυβικά μέτρα, σε σχέση με τα 62,4 δισ. κυβικά μέτρα το 2019.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Famil Sadygov, οι απώλειες υφίστανται «στα χαρτιά», καθώς η βουτιά στα κέρδη αποδίδεται κυρίως στην υποτίμηση του ρωσικού ρουβλιού και στην επακόλουθη πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.