Μπανγκλαντές: Νέα σελίδα για τις ανακυκλώσεις πλοίων

Μπανγκλαντές: Νέα σελίδα για τις ανακυκλώσεις πλοίων

216
Μπανγκλαντές: Νέα σελίδα για τις ανακυκλώσεις πλοίων

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον IMO, στην προσπάθεια που γίνεται στο Μπανγκλαντές για πιο οικολογικές και ασφαλέστερες πρακτικές ανακύκλωσης πλοίων. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης σχετικά με το project «Safe and Environmentally Sound Ship Recycling in Bangladesh-Phase II» (SENSREC), εκπρόσωποι του IMO και των κυβερνήσεων Νορβηγίας και Μπανγκλαντές συσκέφθηκαν διαδικτυακά, προκειμένου να συζητήσουν περί του ζητήματος και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους.

Μεταξύ των δράσεων για τη βελτίωση των ανακυκλώσεων πλοίων στο Μπανγκλαντές είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανακυκλώσεις πλοίων, η προώθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και η δημιουργία εγκατάστασης για τη διαχείριση, την αποθήκευση και την απόρριψη επικίνδυνων για το περιβάλλον αποβλήτων (TSDF). Σύμφωνα με τον IMO, η κυβέρνηση της χώρας της Νότιας Ασίας έχει ήδη προβεί σε διεξαγωγή των απαραίτητων μελετών για την ανάπτυξη της εν λόγω εγκατάστασης, κάτι που αποδεικνύει τη δέσμευση του Μπανγκλαντές προς τους στόχους της συνεργασίας.

Παράλληλα, η υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικότερων πρακτικών στον τομέα της ανακύκλωσης πλοίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόσβαση του Μπανγκλαντές στη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ αναφορικά με τις ανακυκλώσεις πλοίων.

Κατά τη διαδικτυακή συνάντηση, οι εκπρόσωποι του IMO και των κυβερνήσεων Νορβηγίας και Μπανγκλαντές συζήτησαν και το κατά πόσο η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει την πρόοδο του project, καθώς και ποια μέτρα θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Η πρέσβης της Νορβηγίας στο Μπανγκλαντές,  Sidsel Bleken, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι το Μπανγκλαντές έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα της ότι η χώρα θα μπορέσει να συμμετάσχει στη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ το 2023.

Φωτό: Tom Fisk/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.