Νέες καινοτομίες για τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων

Νέες καινοτομίες για τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων

228
Νέες καινοτομίες για τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων

Στην υλοποίηση τρίμηνου δοκιμαστικού project θα προβούν εταιρείες του ναυτιλιακού κλάδου στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Το εν λόγω project, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του λιμένα, έχει ως σκοπό τη διαχείριση containers χωρίς τη χρήση κωδικού PIN. Αντί του παραδοσιακού κωδικού PIN, θα χρησιμοποιηθεί μια νέα εφαρμογή «secure container release», η οποία αναμένεται να αποτελέσει πιο ασφαλή λύση σε σχέση με τη χρήση κωδικών PIN.

Μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτό το project είναι και οι εταιρείες CMA CGM, Hapag-Lloyd, MSC, ONE-Line και Hutchison Ports ECT Rotterdam. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το λιμάνι του Ρότερνταμ, κάθε χρόνο ο λιμένας δέχεται εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, τα οποία πρέπει να προωθηθούν στους προορισμούς τους. Η διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη, ενώ χρειάζεται τον συντονισμό και τη συνεργασία των ναυτιλιακών εταιρειών, τερματικών σταθμών και freight forwarders.

Η εν λόγω διαδικασία, επομένως, ενέχει και ορισμένους κινδύνους. Μετά την εκφόρτωσή τους στο λιμάνι, τα containers φορτώνονται σε φορτηγά, με προορισμό τον τελικό παραλήπτη. Η διαδικασία μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις στα φορτηγά επικυρώνεται με τη χρήση κωδικού PIN. Οποιοδήποτε λάθος ή καθυστέρηση στην εν λόγω διαδικασία ενδέχεται να προκαλέσει συγχύσεις μεταξύ πελατών και μεταφορέων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η χρήση κωδικών PIN καθιστά τις διαδικασίες ροής των εμπορευματοκιβωτίων εντός της μεταφορικής αλυσίδας ευάλωτες σε πρακτικές εξαπάτησης.

Το project θα αντικαταστήσει τους κωδικούς PIN με ένα ψηφιακό διακριτικό, το οποίο θα είναι μοναδικό για κάθε container. Ως εκ τούτου, η διαδικασία διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων από τους διάφορους σταθμούς της μεταφορικής αλυσίδας θα μοιάζει με μια σκυταλοδρομία. Παρότι το διακριτικό είναι μοναδικό για κάθε container, εντούτοις θα μεταβιβάζεται από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας: από τον αποστολέα μέχρι τον τελικό παραλήπτη.

Όπως δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής του ολλανδικού λιμένα, Emile Hoogsteden, «κατά τη διάρκεια του project, οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιούν εφαρμογή με τεχνολογία blockchain, η οποία θα τους επιτρέπει να οργανώνουν με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο τις διαδικασίες ροής των εμπορευματοκιβωτίων στην αλυσίδα μεταφορών».

Φωτό: Bernd Dittrich/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.