Η Τεχεράνη με το βλέμμα σε μια διαφοροποιημένη οικονομία

Η Τεχεράνη με το βλέμμα σε μια διαφοροποιημένη οικονομία

90
Η Τεχεράνη με το βλέμμα σε μια διαφοροποιημένη οικονομία

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ιρανός αντιπρόεδρος Eshaq Jahangiri ανακοίνωσε ότι στόχος της Τεχεράνης είναι πλέον η ενίσχυση των μη πετρελαϊκών εξαγωγών για το 2020.

Σε συνάντηση που διεξήχθη στο Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, ο κ. Jahangiri απηύθυνε έκκληση τόσο σε κρατικών όσο και σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρείες να συνδράμουν στην ανάπτυξη μιας πετρελαϊκά ανεξάρτητης οικονομίας για το Ιράν. Ο Ιρανός αντιπρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι «σε αυτή τη συγκυρία, πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις κυρίως με τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες έχουμε ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς».

Ωστόσο, το όραμα του Ιράν συναντά εμπόδια. Σύμφωνα με το Tasnim, ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani δήλωσε ότι οι υφιστάμενες διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος οφείλονται κυρίως σε μια «περίπλοκη ψυχολογική επιχείρηση», από τις χώρες που διάκεινται εχθρικά προς το Ιράν. Σκοπός των εν λόγω χωρών, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, είναι η υπονόμευση και η αποτροπή της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης από το πετρέλαιο οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Rouhani φαίνεται πως παραμένει αισιόδοξος, καθώς οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες έχουν καταγράψει σημαντικές αυξήσεις, παρά τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές και κυρίως παρά τη συνεχή απειλή του Covid-19.

Φωτό:  Pavel Karásek/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.