Στα σκαριά το πρώτο αυτόνομο σκάφος θαλάσσιων περιπολιών

Στα σκαριά το πρώτο αυτόνομο σκάφος θαλάσσιων περιπολιών

296
Στα σκαριά το πρώτο αυτόνομο σκάφος θαλάσσιων περιπολιών

Σε στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται το πρώτο αυτόνομο πλοίο θαλάσσιων περιπολιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προσχέδιο του εν λόγω σκάφους αποκαλύφθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου από τις εταιρείες που έχουν προβεί σε κοινοπραξία για την υλοποίηση του project. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες C-Job Naval Architects, LISA Community, Seazip Offshore Service, Sea Machines, MARIN και eL-Tec Elektrotechnologie αναμένεται να αποτελέσουν τα εμπλεκόμενα μέρη για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης καινοτομίας. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν οι εταιρείες, το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για την περιπολία και την παρακολούθηση δραστηριοτήτων σε παράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.

Το σκάφος θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα, ενώ θα διαθέτει επίσης χαμηλά λειτουργικά κόστη, καθότι αυτόνομο. Δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πλήρωμα, θα είναι αρκετά μικρότερο από τα παραδοσιακά σκάφη περιπολιών, γεγονός που καθιστά τις απαιτήσεις πρόωσης αρκετά χαμηλές. Παράλληλα, το πλοίο θα λειτουργεί με τη χρήση μπαταριών, συνεισφέροντας με τη σειρά του στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.

«Το πλοίο διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες στην κορυφή, οι οποίοι θα επιτρέπουν τη συνέχιση της πλεύσης και των επικοινωνιών σε περίπτωση απωλειών ενέργειας από τις μπαταρίες», δήλωσε ο επικεφαλής αυτόνομων ερευνών της C-Job Naval Architects, Rolph Hijdra.

C-Job-Naval-Architects-Autonomous-Guard-Vessel-concept-design-4-980x551

Το σκάφος θα εκτελεί τις περιπολίες του με τη χρήση ραντάρ και αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (AIS). Για κάθε πλοίο το οποίο πλησιάζει τα ύδατα περιπολίας του, το αυτόνομο σκάφος θα παρέχει πληροφορίες και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, για την αποφυγή τυχόν συγκρούσεων και ζημιών στις αιολικές εγκαταστάσεις. Όπως ανακοίνωσαν και οι παραπάνω εταιρείες που συμμετέχουν στο project, κάθε πλοίο θα μπορεί να επικοινωνήσει και να λάβει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς πλοήγησης στην περιοχή, καθώς και για την απομάκρυνσή του από τα ύδατα, με τη βοήθεια του αυτόνομου σκάφους φρουράς.

Φωτό: c-job.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.