Κύπρος: Η μεγαλύτερη επένδυση στον ενεργειακό τομέα

Κύπρος: Η μεγαλύτερη επένδυση στον ενεργειακό τομέα

214
Κύπρος: Η μεγαλύτερη επένδυση στον ενεργειακό τομέα

Τον θεμέλιο λίθο σε ένα εξαιρετικής σημασίας έργο τοποθέτησε το βράδυ της Πέμπτης (9/7) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Σε μια τελετή παρόντων των εμπλεκομένων φορέων, στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και σημαινόντων φορέων από τον χώρο της ενέργειας, εγκαινιάστηκαν οι εργασίες κατασκευής του έργου για το τερματικό του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Κύπρου, στο Βασιλικό, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση για την Κυπριακή Δημοκρατία στον ενεργειακό τομέα.

Το σχέδιο υποδομών στο Βασιλικό θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ, (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές χερσαίες υποδομές. Η κατασκευή του έργου ανάπτυξης υποδομών ΥΦΑ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 24 μήνες από την έναρξη των εργασιών και το έργο έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης από την ΕΕ μέσω της διευκόλυνσης, «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ιδιοκτήτρια εταιρεία όλων των υποδομών που θα αφορούν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και της επαναεριοποίησης μέσω της πλωτής μονάδας και της διοχέτευσής του στις μονάδες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αρχικά, και σε άλλους μεγάλους ιδιώτες – καταναλωτές σε επόμενο στάδιο, είναι η ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου). Στην ΕΤΥΦΑ, πλειοψηφικό πακέτο μετοχών έχει η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) (70%), ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.