Paris MoU: Πώς διαμορφώνονται οι λίστες του 2019

Paris MoU: Πώς διαμορφώνονται οι λίστες του 2019

526
Paris MoU: Πώς διαμορφώνονται οι λίστες του 2019

Η Επιτροπή του Paris MoU παρουσίασε πρόσφατα την επικαιροποιημένη Λευκή, Γκρι και Μαύρη Λίστα για το 2019, αναφορικά με τις επιδόσεις των σημαιών κρατών (flag states), καθώς και των αναγνωρισμένων διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών.

Οι λίστες περιλαμβάνουν τις σημαίες των κρατών ανάλογα με το επίπεδο της ποιότητάς τους μετά τις επιθεωρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η κατάταξη των flag states στην κάθε λίστα βασίζεται στον αριθμό των επιθεωρήσεων και των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα διάστημα τριών ετών (2017-2019).

Η Λευκή Λίστα του Paris MoU περιλαμβάνει σημαίες κρατών με συνεχώς μειωμένο ρυθμό κράτησης. Όπως έχει προκύψει από τις επικαιροποιημένες λίστες, 41 σημαίες εντάσσονται στη Λευκή Λίστα, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, ο Παναμάς, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Ιsle of Man (UK), η Λιβερία, η Γαλλία,  η Ολλανδία, η Δανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, η Κίνα, η Μάλτα, η Ιαπωνία, η Κροατία, η Τουρκία κ.ά. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση, συγκριτικά με την 23η θέση στην οποία βρισκόταν την προηγούμενη φορά.

Η Γκρι Λίστα του Paris MoU περιλαμβάνει 16 σημαίες, μεταξύ των οποίων οι σημαίες της Σαουδικής Αραβίας, της Αλγερίας, του Καζακστάν, της Ταϊλάνδης, της Αιγύπτου, του Ιράν, του Μαρόκου, της Ινδίας, του Βανουάτου κ.ά.

Η Μαύρη Λίστα περιέχει 13 σημαίες των εξής κρατών: Παλάου, Τυνησία, Νήσοι Κουκ, Μπελίζ, Σιέρα Λεόνε, Αλβανία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Μολδαβία, Τανζανία, Ουκρανία, Κομόρες, Τόγκο και Μογγολία.

Συγκριτικά με τις αντίστοιχες λίστες του 2018, οι σημαίες των κρατών που κατατάσσονται στη Λευκή Λίστα του Paris MoU του 2019 παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Από την άλλη, οι σημαίες των κρατών που κατατάσσονται στη Γκρι Λίστα του Paris MoU του 2019 είναι μειωμένες κατά δύο σε σχέση με τα δεδομένα του 2018, ενώ η Μαύρη Λίστα περιλαμβάνει μία σημαία λιγότερη.

Παρακάτω παρατίθενται οι επικαιροποιημένες λίστες του Paris MoU:

white list

grey list

black list

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.