Θαλάσσιο εμπόριο: Απώλειες 1 δισ. το 2020;

Θαλάσσιο εμπόριο: Απώλειες 1 δισ. το 2020;

188
Θαλάσσιο εμπόριο: Απώλειες 1 δισ. το 2020;

Το θαλάσσιο εμπόριο αναμένεται φέτος να υποχωρήσει κατά 1 δισ. σε όρους όγκου, ως άμεση απόρροια της πανδημίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons.

Στην εξαμηνιαία αξιολόγηση του αντίκτυπου του Covid-19 στο θαλάσσιο εμπόριο, ο Steve Gordon, managing director of Clarksons Research, ανέφερε τα εξής: «Το ισχυρό οικονομικό σοκ της πανδημίας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία γίνεται περισσότερο σαφές: εκτιμούμε ότι τον Μάιο το θαλάσσιο εμπόριο υποχώρησε κατά 10,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις μας συνιστούν ότι φέτος θα υποχωρήσει κατά 5,6%, αντιπροσωπεύοντας “χαμένο” εμπόριο 1 δισ. και τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 35 ετών».

Ο κ. Gordon σημειώνει παράλληλα ότι το αποκορύφωμα του αντίκτυπου της πανδημίας στο διά θαλάσσης εμπόριο έχει πιθανόν περάσει και συμπληρώνει ότι η λιμενική δραστηριότητα στην Κίνα έχει ομαλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία, ο ίδιος επισήμανε ότι έχει καταγραφεί μια μείωση 20% στις παραδόσεις νεότευκτων, ωστόσο διαφαίνεται μια ανάπτυξη στον κλάδο τελευταία.

Φωτό: Chris Pagan/Unspalsh

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.