Νέες εμπορευματικές ροές, σύμμαχος για την αγορά των dry

Νέες εμπορευματικές ροές, σύμμαχος για την αγορά των dry

244
Νέες εμπορευματικές ροές, σύμμαχος για την αγορά των dry

H Αυστραλία έχει τη δυναμική να επιστρέψει στην ασιατική αγορά προμήθειας σιταριού το εμπορικό έτος 2020-2021, το οποίο ξεκινά τον επόμενο Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς αναμένονται ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αυστραλία απώλεσε σημαντικό μέρος του μεριδίου της στις εισαγωγές σιταριού της νοτιοανατολικής Ασίας, κυρίως λόγω της ξηρασίας και της συνεπακόλουθης αύξησης της τιμής του εμπορεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η Ινδονησία παραδοσιακά εισήγαγε περίπου 4 εκατ. τόνους αυστραλιανού σιταριού, ο αριθμός αυτός υποχώρησε στο 1 εκατ. το 2019.

Αυστραλοί εξαγωγείς πασχίζουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, ωστόσο το έργο τους μόνο εύκολο δεν θεωρείται. Σύμμαχός τους βέβαια τα χαμηλά κόστη μεταφοράς, η χαμηλή φορολογία και οι περιορισμοί εξαγωγών από άλλες χώρες.

Οι προσπάθειες της Καμπέρα διαφαίνεται πως θα επηρεάσουν τα Supramaxes, όπως εξηγεί το S&P Platts. Τα κόστη μεταφοράς για τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια μέσω μεγαλύτερων πλοίων υπόκεινται συνήθως σε υψηλή μεταβλητότητα λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων. Συνεπώς, το γεγονός ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση σε κύριους αγοραστές της Ασίας σε σχέση με άλλες εξαγωγικές χώρες σιτηρών τής προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ενώ οι ναύλοι για μεταφορά σιταριού τον Αύγουστο από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ινδονησία αυξήθηκαν κατά $4/τόνο τον Ιούνιο, οι αντίστοιχοι για μεταφορά από τη Δυτική Αυστραλία στην Ινδονησία αυξήθηκαν κατά $2/τόνο, σύμφωνα με στοιχεία του S&P Platts.

Σε περίπτωση που το ράλι της ναυλαγοράς των bulk carriers συνεχιστεί έως και τα τέλη του χρόνου, οπότε και ξεκινούν οι αποστολές σιταριού της νέας συγκομιδής στην Αυστραλία, οι προοπτικές για την ανάκαμψη των προμηθειών στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας φαντάζουν αρκετά αισιόδοξες.

Φωτό: Christo Anestev/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.