Λιμενικές αρχές: Δυναμική είσοδος στις μετρήσεις εκπομπών των πλοίων

Λιμενικές αρχές: Δυναμική είσοδος στις μετρήσεις εκπομπών των πλοίων

114
Λιμενικές αρχές: Δυναμική είσοδος στις μετρήσεις εκπομπών των πλοίων

Στη δημιουργία νέας εταιρείας προέβη η λιμενική αρχή του Bergen στη Νορβηγία, με σκοπό τη διευκόλυνση της μέτρησης του ποσοστού ρύπανσης των πλοίων που δένουν στο λιμάνι της.

Η νεοσύστατη εταιρεία EPI AS, η οποία συγκροτήθηκε από τον νορβηγικό λιμένα, θα αναβαθμίσει περαιτέρω το εργαλείο Environmental Port Index (EPI), το οποίο καταγράφει και ενημερώνει τη λιμενική αρχή Bergen σχετικά με τα επίπεδα ρύπανσης των πλοίων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεκαέξι ακόμα λιμάνια χρησιμοποιούν το EPI.

Το εν λόγω εργαλείο χρησιμοποιείται, πέραν όλων των άλλων, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αναφορά εκπομπών από κρουαζιερόπλοια στο νορβηγικό λιμάνι. Τα πλοία θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές CO2, NOx και SO2, μετά την αναχώρησή τους από το λιμάνι. Παράλληλα, θα συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τη χρήση συστημάτων επεξεργασίας αποβλήτων, κατανάλωσης καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας κατά την παραμονή των πλοίων στο νορβηγικό λιμάνι. Οι προαναφερθείσες μετρήσεις θα λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση μιας συνολικής βαθμολόγησης για το εκάστοτε πλοίο. Ανάλογα με τη βαθμολογία, το κάθε λιμάνι θα προσαρμόζει τα τέλη και τις επιπλέον χρεώσεις του, γεγονός που αναμένεται να δώσει ιδιαίτερο κίνητρο στις διαχειρίστριες εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελάχιστη δυνατή εκπομπή ρύπων.

Με αυτή την κίνησή του, ο λιμένας του Bergen αποσκοπεί στο να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μετάβαση σε μια πιο περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία. Το εργαλείο EPI έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του για τη μείωση επιβλαβών εκπομπών από τα πλοία και χαίρει πλέον τόσο εθνικού όσο και διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο λιμένας του Bergen, το EPI θα προσαρμοστεί για τη χρήση σε περαιτέρω πλοία, πέραν αυτών της κρουαζιέρας.

Φωτό: Guillaume Horcajuelo/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.