Η παγκοσμιοποίηση, «φιλί ζωής» για την κρίση

Η παγκοσμιοποίηση, «φιλί ζωής» για την κρίση

163
Η παγκοσμιοποίηση, «φιλί ζωής» για την κρίση

Η μεγάλη κρίση του κορονοϊού επανέφερε τον δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο μιας απο-παγκοσμιοποίησης και της στροφής στην εγχώρια παραγωγή. Δεν προκαλεί βέβαια καμία απορία το γεγονός ότι οι μεγάλοι επικριτές της παγκοσμιοποίησης αισθάνονται δικαίωση μπροστά σε όλα όσα εκτυλίσσονται λόγω της πανδημίας.

Με μήνυμά του από την ιστοσελίδα της εταιρείας, ο CEO της DHL Express, John Pearson, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το τι μέλλει γενέσθαι στην παγκόσμια συνδεσιμότητα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ο κ. Pearson τονίζει ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας σφοδρής κρίσης, ίσως μεγαλύτερης από αυτήν του 2008, καθώς το εμπόριο συρρικνώνεται, όπως και οι κεφαλαιακές ροές, ενώ εκτιμάται ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις θα μειωθούν 30-40% το 2020-2021.

Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, σημειώνει ότι φέτος η επιβατική κίνηση θα μειωθεί κατά 1,5 δισ. επιβάτες. Ο επικεφαλής της DHL Express θεωρεί ότι, παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία φέτος, δεν θα καταγραφεί μια μαζική και μόνιμη μείωση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας μετά την κρίση. «Θεωρώ ότι η παγκοσμιοποίηση θα επανέλθει. Ακόμη και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια δεν περιλαμβάνουν κατάρρευση του εμπορίου ή των κεφαλαιακών ροών», επισημαίνει ο κ. Pearson και προσθέτει: «Η πανδημία σε πολλά μέρη κατέστησε ιδιαίτερα σαφές πόσο σημαντική είναι η παγκοσμιοποίηση για το οικονομικό και κοινωνικό μας “ανοσοποιητικό σύστημα”».

Εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό αντεπεξέρχονται καλύτερα στην κρίση σε σχέση με εταιρείες με αποκλειστικά εγχώρια έκθεση, καθώς οι πρώτες είναι περισσότερο ευέλικτες. Ο κ. Pearson εκφράζει την άποψη ότι οι εκκλήσεις για εστίαση στην εγχώρια παραγωγή και στην επανεθνικοποίηση των οικονομιών είναι λανθασμένες και συμπληρώνει ότι στο άμεσο μέλλον οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα χρειαστούν μεγαλύτερη διαφοροποίηση και συνεπώς μεγαλύτερη παγκοσμιοποίηση. Ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας παραμένει ζωτικής σημασίας για την ευημερία, σημειώνει ακόμη.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρεται στα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού που είχαν επιβληθεί από πολλές χώρες στις εισαγωγές φαρμάκων, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση τέτοιων αγαθών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, δημιουργούν στρεβλώσεις για τα εθνικά συστήματα υγείας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.