Απόφαση-σοκ της Ιαπωνίας για το μέλλον του άνθρακα

Απόφαση-σοκ της Ιαπωνίας για το μέλλον του άνθρακα

647
Απόφαση-σοκ της Ιαπωνίας για το μέλλον του άνθρακα

H Ιαπωνία προβαίνει σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη διακοπή της λειτουργίας σημαντικού αριθμού ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα τα επόμενα δέκα χρόνια. Σκοπός της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι να αποκλείσει ουσιαστικά τον άνθρακα από το ενεργειακό μείγμα και να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

H Ιαπωνία, η οποία στηρίζεται κατά 1/3 στον άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, αναμένεται να διακόψει τη λειτουργία 100 μονάδων άνθρακα, από τις συνολικά 140 που διαθέτει, έως το 2030.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας φαίνεται, μάλιστα, έτοιμο να αναπτύξει ένα σχέδιο, ώστε οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μεταβούν ομαλά από τον άνθρακα σε άλλες, καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Η απόφαση του Τόκιο έρχεται σε μια περίοδο όπου και ευρωπαϊκές χώρες γυρνούν την πλάτη στον άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 οι ευρωπαϊκές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2018, ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο φέτος οι εν λόγω εισαγωγές είναι μειωμένες κατά 43% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα αποτελεί έναν «πονοκέφαλο» για την αγορά των dry, καθώς ετησίως ένας μεγάλος αριθμός bulk carriers μεταφέρει άνθρακα προς την Ιαπωνία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.