Ινδία: Επιβολή δασμών και ελέγχων σε κινεζικά προϊόντα

Ινδία: Επιβολή δασμών και ελέγχων σε κινεζικά προϊόντα

156
Ινδία: Επιβολή δασμών και ελέγχων σε κινεζικά προϊόντα

Στην επιβολή δασμών σε τουλάχιστον 370 κινεζικά προϊόντα αναμένεται να προβεί η ινδική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και στην αποτροπή εισαγωγής προϊόντων τα οποία η Ινδία μπορεί να παράγει.

Η επιβολή των εν λόγω δασμών θα αφορά χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, όπως επίσης σιδηρομεταλλεύματα, λιπάσματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Tasnim, το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας εξετάζει την πιθανότητα αποφυγής της επιβολής δασμών, μέσω της διεξαγωγής περισσότερων επιθεωρήσεων και ελέγχων στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Σκοπός αυτής της απόφασης είναι η μη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

Ωστόσο, η Ινδία φαίνεται πως έχει ανάγκη να αντικαταστήσει τις κινεζικές εισαγωγές, κυρίως λόγω της μείωσης των τελευταίων ένεκα της πανδημίας του Covid-19. Σε αυτή την απόφαση συντελεί και η πρόσφατη διαμάχη των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών στα Ιμαλάια, στην οποία είκοσι Ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον πιο σημαντικό εξαγωγέα προϊόντων προς την Ινδία, με τις εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, βιομηχανικών μηχανημάτων και χημικών προϊόντων να αποφέρουν έσοδα ύψους $70 δισ. για την Κίνα το 2019. Το Πεκίνο καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα $50 δισ. σε σχέση με το Νέο Δελχί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.