Ελλάδα – Τυνησία: Υπεγράφη η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών

Ελλάδα – Τυνησία: Υπεγράφη η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών

330
Ελλάδα – Τυνησία: Υπεγράφη η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα στην Τυνησία, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σάγεντ (Kais Saied) και τον πρωθυπουργό, Ελιές Φαχφάχ (Elyes Fakhfakh), ενώ είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, Νουρεντίν Εράι .

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στην Τύνιδα.

22848524

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, αυτό βρίσκει σύμφωνο και τον Τυνήσιο ομόλογό του, ενώ προσέθεσε ότι «στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές της υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Ανέφερε δε πως «η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή».

«Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Οι δύο υπουργοί, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, υπέγραψαν Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών, η οποία ανοίγει «νέους δεσμούς συνεργασίας σε έναν κομβικό τομέα».

Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη την Τυνησία για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Χάρης Ακριβιάδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.