Κριστίν Λαγκάρντ: «Τα χειρότερα πέρασαν»

Κριστίν Λαγκάρντ: «Τα χειρότερα πέρασαν»

115
Κριστίν Λαγκάρντ: «Τα χειρότερα πέρασαν»

Τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανότατα πίσω μας, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η νέα κανονικότητα θα είναι διαφορετική από πριν.

«Πιθανότατα έχουμε περάσει το χειρότερο σημείο. Το λέω με κάποια επιφύλαξη, γιατί φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα σοβαρό δεύτερο κύμα, αν θυμηθούμε την ισπανική γρίπη», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε διαδικτυακή διάσκεψη.

«Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο προηγούμενο status quo. Θα είναι διαφορετικά», πρόσθεσε. Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι βιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο ‒όπως οι αεροπορικές εταιρείες, ο τουρισμός και ο κλάδος της ψυχαγωγίας‒ θα βγουν από την κρίση «σε διαφορετική μορφή», ενώ ενδέχεται να προκύψουν νέοι τομείς. Η ανάκαμψη επίσης θα επιτευχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, πριν αυξηθεί κατά 5,4% το επόμενο έτος.

Η συρρίκνωση αναμένεται να είναι πιο δραστική για τη ζώνη του ευρώ, η οποία πιθανώς θα δει την οικονομία της να καταρρέει κατά 10,2%. Αντίθετα, η Κίνα θα μπορούσε να σημειώσει αύξηση 1% για το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι πιστεύει πως οι κεντρικές τράπεζες επιτελούν καλά το έργο τους προκειμένου να μετριάσουν τη ζημιά. «Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες ανταποκρίθηκαν μαζικά και επιμελώς στην πρόκληση και θα συνεχίσουν να το κάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ενώ στο παρελθόν οι κεντρικές τράπεζες διαμαρτύρονταν για το ότι τους ζητήθηκε να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος και να απελευθερώσουν χρήμα στις αγορές, ενώ οι κυβερνήσεις κρατούσαν τα ταμεία τους κλειστά, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι αυτή τη φορά «αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι, για μία φορά, οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές αρχές (των κυβερνήσεων) συνεργάστηκαν καλά».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.