Κοπεγχάγη: Ξεκινάει η λειτουργία του νέου ερευνητικού κέντρου Maersk Mc-Kinney Moller Center...

Κοπεγχάγη: Ξεκινάει η λειτουργία του νέου ερευνητικού κέντρου Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping

118
Κοπεγχάγη: Ξεκινάει η λειτουργία του νέου ερευνητικού κέντρου Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping

Σε λειτουργία τέθηκε το κέντρο έρευνας Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping, με πολλούς από τους σημαντικότερους φορείς και εταιρείες της διεθνούς ναυτιλίας να υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.

Το εν λόγω κέντρο αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό φιλανθρωπικού χαρακτήρα και ξεκίνησε τη λειτουργία του με δωρεά εκκίνησης 60 εκατ. δολαρίων από το A.P. Moller Foundation. Επιπλέον ιδρυτικοί εταίροι είναι οι εξής: A.P. Moller-Maersk, ABS, Cargill, MAN Energy Solutions, Mitsubishi Heavy Industries, Nippon Yusen Kaisha και Siemens.

Η ομάδα του εν λόγω κέντρου θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της έρευνας σχετικά με την εύρεση λύσεων για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας, ενώ θα προωθήσει και την ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικότερων ναυτιλιακών καυσίμων. Για τον καλύτερο προσδιορισμό της στρατηγικής του κέντρου, ο διευθύνων σύμβουλος της A.P. Moller-Maersk, Søren Skou, διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Maersk, οι ιδρυτικές εταιρείες θα παράσχουν το ένα τρίτο του συνολικού προσωπικού που θα απασχολείται στο ερευνητικό κέντρο. Το συνολικό προσωπικό για τα πρώτα δύο με τρία χρόνια θα αποτελείται από 100 άτομα, ενώ στόχος είναι η μακροπρόθεσμη αύξησή του. Επιπλέον, οι ιδρυτικοί εταίροι θα αναζητήσουν τη συνεργασία με περαιτέρω εταιρείες του κλάδου για την ενίσχυση του κέντρου.

«Μέχρι τώρα έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με το decarbonization και τα καύσιμα μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα εκτέλεσης των απαραίτητων σχετικών ερευνών, αναλύσεων και ανάπτυξης. Η γενναιόδωρη χρηματοδότηση που προσφέρει το A.P. Moller Foundation, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στη γνώση και στην τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, θα παράσχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης ερευνών και επίσπευσης της προόδου», δήλωσε ο επικεφαλής των μεταφορικών επιχειρήσεων της Cargill, Jan Dieleman.

Φωτό: Alexander Bobrov/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.