Στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων μεξικανικές εταιρείες

Στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων μεξικανικές εταιρείες

158
Στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων μεξικανικές εταιρείες

Η κυβέρνηση Τραμπ προέβη σε επιβολή κυρώσεων στη μεξικανική εταιρεία Libre Abordo, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο, στη διανομή και στην αποθήκευση βασικών εμπορευμάτων, κατηγορώντας την ότι βοήθησε τη Βενεζουέλα με την τροφοδοσία των απαραίτητων καυσίμων, κυρίως βενζίνης.

Η εν λόγω επιβολή κυρώσεων αποτελεί την πρώτη επίσημη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στον Μεξικανό πρόεδρο Andrés Manuel López Obrador, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι το Μεξικό θα συνεχίσει να εφοδιάζει τη Βενεζουέλα με βενζίνη, παρά τις απειλές των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η συναλλαγματική ισοτιμία του μεξικανικού πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατέγραψε μείωση κατά 2% μετά την επιβολή των προαναφερθεισών κυρώσεων.

Πέρα από την εταιρεία Libre Abordo, στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ βρέθηκε και η Schlager Business Group, καθώς και οι Olga Maria Zepeda και Veronica Esparza, oι οποίες μετέχουν στο μετοχικό σχήμα του ομίλου.

Η Libre Abordo ανέφερε ότι το νομικό της επιτελείο θα εξετάσει την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η μεξικανική εταιρεία δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ τη συσχέτισε λανθασμένα με κάποιες εταιρικές οντότητες. Η αποστολή εμπορευμάτων στη Βενεζουέλα για ανθρωπιστικούς λόγους δεν πρέπει να υπόκειται σε κυρώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της Libre Abordo στο Reuters.

Το 2019, η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον Juan Guaido, πολιτικό αντίπαλο του Νικολά Μαδούρο, ως δικαιωματικό ηγέτη της Βενεζουέλας. Παράλληλα, οι υφιστάμενες κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν προσπάθεια τόσο των ΗΠΑ όσο και πολλών ακόμα χωρών να υπονομεύσουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς θεωρούν την εκλογή του Μαδούρο μη νόμιμη. Ωστόσο, ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία, έχοντας τη στήριξη του στρατού της Βενεζουέλας, καθώς και της Ρωσίας, της Κίνας και της Κούβας. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταδιώκουν όσους αποφεύγουν τις κυρώσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Justin Muzinich.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.