Νord Stream -2: Σημείο αντιπαράθεσης για ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία

Νord Stream -2: Σημείο αντιπαράθεσης για ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία

140
Νord Stream -2: Σημείο αντιπαράθεσης για ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πιθανές κυρώσεις που θέλουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, δήλωσε δια στόματος της επίσημης εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, ότι οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Nord Stream -2 αποσκοπούν να προκαλέσουν άμεσο πλήγμα στην οικονομία της Γερμανίας και συνιστούν ένα άνευ προηγουμένου γεγονός για τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλξάντρ Νόβακ σε συνέντευξη του στο Bloomberg TV, χαρακτήρισε τις νέες πιθανές κυρώσεις που θέλουν να επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους συμμετέχοντες στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 ως παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων χωρών, τονίζοντας ότι η κατασκευή έργων εμπορικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα δεν πρέπει να συντονίζεται από τρίτες χώρες που δεν συμμετέχουν στην κατασκευή τους.

Ο Νόβακ είπε ότι το έργο της κατασκευής του αγωγού είναι ένα καθαρά εμπορικού χαρακτήρα έργο το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Δεν γνωρίζω, αν μπορούν (οι νέες κυρώσεις) να μπλοκάρουν ή όχι το έργο, μπορώ να πω μόνο την γνώμη μου, ότι αυτό συνιστά κατά την δική μου άποψη έναν καθαρό προστατευτισμό και παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων κυρίαρχων κρατών», δήλωσε ο Νόβακ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τεντ Κρουζ (πολιτεία Τέξας), Τομ Κόττον (πολιτεία Άρκανσας) Ρον Τζόνσον (πολιτεία Ουισκόνσιν) Τζον Μπαράκο (πολιτεία Ουαϊόμινγκ) και ο Δημοκρατικός Τζιν Σαχίν (πολιτεία Νιού Χαμσάϊρ) κατέθεσαν στις 4 Ιουνίου νομοσχέδιο για
την διεύρυνση των κυρώσεων σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream -2. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του γερουσιαστή Μπαράκο «το νομοσχέδιο προσδιορίζει και διευρύνει τις κυρώσεις στον πλαίσιο του νόμου περί διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» όπως και ότι η πρωτοβουλία «αποσκοπεί στο να εμποδίσει την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Stefan Sauer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.