Ένα βήμα πιο κοντά στις επιθεωρήσεις δεξαμενών μέσω drones (video)

Ένα βήμα πιο κοντά στις επιθεωρήσεις δεξαμενών μέσω drones (video)

375
Ένα βήμα πιο κοντά στις επιθεωρήσεις δεξαμενών μέσω drones (video)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του DNV GL, γεγονός αποτελεί η πρώτη επιτυχής επιθεώρηση πλοίου μέσω της χρήσης drone. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε σε δεξαμενή ύψους 19,4 μ. σε πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα προς μια κατεύθυνση ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων επιθεωρήσεων των δεξαμενών των πλοίων. Οι Scout Drone Inspection και ο νηογνώμονας DNV GL συνεργάζονται εδώ και αρκετό καιρό για τη δημιουργία ενός drone επιθεώρησης δεξαμενών πλοίων, προκειμένου να διευκολύνουν τη διεξαγωγή της εν λόγω διαδικασίας.

Ο παραδοσιακός τρόπος επιθεώρησης των δεξαμενών μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια, καθώς η δεξαμενή πρέπει να περάσει από αρκετές διαδικασίες ελέγχου, οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν πολλές ημέρες. Ο συνδυασμός της χρήσης drone και αλγορίθμου για τη συλλογή και την ανάλυση των βίντεο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο της επιθεώρησης, παρέχοντας ταυτόχρονα ασφάλεια για τους επιθεωρητές.

«Ασχολούμαστε με ελέγχους μέσω drones από το 2015», δήλωσε ο Geir Fuglerud, Director of Offshore Classification του DNV GL ‒ Maritime. «Αυτή η τελευταία δοκιμή αποτελεί το επόμενο βήμα στον αυτοματισμό, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουμε βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Ως κλάση, εργαζόμαστε συνεχώς για να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην τεχνολογία και να κάνουμε τους ελέγχους μας πιο αποτελεσματικούς και ασφαλέστερους για τους επιθεωρητές, παρέχοντας την ίδια ποιότητα και ελαχιστοποιώντας τα κόστη για τους πελάτες μας».

Το drone, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Drone Inspection, χρησιμοποιεί τεχνολογία LiDAR για την πλοήγηση εντός της δεξαμενής. Η τεχνολογία LiDAR δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη της δεξαμενής, ενώ όλες οι εικόνες και τα βίντεο έχουν ακριβή γεωγραφική σήμανση με δεδομένα θέσης. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε, το drone βρισκόταν υπό τον έλεγχο πιλότου. Ωστόσο, με την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας, οι λειτουργίες αναμένεται να αυτοματοποιηθούν πλήρως.

Φωτό-βίντεο: DNV GL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.