Σε εξέλιξη ο ενεργειακός μετασχηματισμός και στο Ομάν

Σε εξέλιξη ο ενεργειακός μετασχηματισμός και στο Ομάν

115
Σε εξέλιξη ο ενεργειακός μετασχηματισμός και στο Ομάν

Η Petroleum Development Oman (PDO) ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου εργοστασίου ηλιακής ενέργειας, απελευθερώνοντας 95,5 MMcm φυσικού αερίου ετησίως, σε μια περίοδο κατά την οποία τα έσοδα από το πετρέλαιο της χώρας μειώνονται λόγω των αποφάσεων του OPEC+ για περικοπές και της πτώσης των τιμών.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ενέργειας Amin, στα νότια του Ομάν, συνολικού κόστους κατασκευής $94 εκατ., μπορεί να παράγει έως και 100 MW ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ηλιακών πάνελ. Η παραγόμενη ενέργεια θα είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει 15.000 νοικοκυριά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια μείωση εκπομπών CO2 άνω των 225.000 τόνων, κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 23.000 αυτοκινήτων από τον δρόμο, ανέφερε η PDO. Η πλειονότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομάν πραγματοποιείται μέσω μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αργού πετρελαίου (65%) και φυσικού αερίου (35%).

Τα έσοδα από τον τομέα των υδρογονανθράκων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του προϋπολογισμού του σουλτανάτου, ο οποίος πλήττεται από τις παρατεταμένες χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού, προκαλώντας μεγάλα ελλείμματα. Η τιμή πετρελαίου που απαιτείται για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού φέτος είναι $85,90/βαρέλι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μετά τη νέα συμφωνία περικοπής παραγωγής του OPEC+ τον Απρίλιο, το Ομάν θα μειώσει το 23% της παραγωγής του κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η πτώση ισοδυναμεί με μείωση 201.000 βαρελιών ημερησίως. Το Ομάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον Περσικό Κόλπο που δεν είναι μέλος του OPEC, είναι ωστόσο μέλος της συμμαχίας του OPEC+.

Το Ομάν διαθέτει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στα εδάφη του, κυρίως από το οικόπεδο Khazzan, που εκμεταλλεύεται η BP από τον Σεπτέμβριο του 2017, παράγοντας 1 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως. Σε δεύτερη φάση, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η παραγωγή από το οικόπεδο Ghazeer, θα προστεθούν ακόμα 500 MMcf/d.

Φωτό: Valdrin Xhemaj/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.