Κινεζική ζήτηση πετρελαίου: Επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα

Κινεζική ζήτηση πετρελαίου: Επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα

301
Κινεζική ζήτηση πετρελαίου: Επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα

Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, επιστρέφει σε επίπεδα προ πανδημίας, με τις τιμές του μαύρου χρυσού να αυξάνονται, παρά το ότι οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές.

Από τα μέσα Απριλίου, τα κινεζικά διυλιστήρια έχουν αυξήσει την παραγωγή, αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα lockdown, καθώς ο κορονoϊός τέθηκε υπό έλεγχο στη χώρα.

Η Sinopec, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, επέστρεψε στις δραστηριότητές της στο περίπου 76% της χωρητικότητας έως τις αρχές Μαΐου, από 67% πριν από δύο μήνες. Ανεξάρτητα διυλιστήρια στην επαρχία Shandong, που δίνουν το 20% της παραγωγής της χώρας, επέστρεψαν στο 71% περίπου της παραγωγικής ικανότητας στις αρχές Μαΐου, από μόλις 34% πριν από τρεις μήνες.

Τα σημάδια αυτά κινητοποίησαν την Petrobras, τον μεγαλύτερο κρατικό παραγωγό πετρελαίου της Βραζιλίας, με την εταιρεία να δηλώνει ότι εξήγαγε 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στην κινεζική ζήτηση, ιδίως από διυλιστήρια στην επαρχία Shandong.

«Αναμένουμε τη συνέχιση των καλών επιδόσεων των εξαγωγών μας, λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης από την Κίνα», δήλωσε η Anelise Lara, επικεφαλής διυλιστηρίου και φυσικού αερίου της Petrobras.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 15% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, πίσω από τις ΗΠΑ. Η ζήτηση αυξανόταν με διψήφιο ρυθμό κάθε χρόνο πριν από την πανδημία και ο τομέας των μεταφορών απορροφά το 55% αυτής.

Η ερευνητική εταιρεία Rystad Energy βλέπει την κινεζική ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται στα 13,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, περίπου ίση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Στο αποκορύφωμα της επιδημίας, η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα έπεσε στα 9,95 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, μειωμένη κατά 26% από τον Ιανουάριο.

Η επανάληψη των οικονομικών δραστηριοτήτων ώθησε την κινεζική βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σε ετήσια αύξηση 3,9%, με αύξηση στην παραγωγή υπολογιστών, αυτοκινήτων, μετάλλων και τσιμέντου. Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, η οποία αντικατοπτρίζει την παραγωγή, έχει πλέον επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, αφού μειώθηκε στο 60% περίπου του πενταετούς μέσου όρου τον Φεβρουάριο.

Πέραν της ζήτησης πετρελαίου, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων βρίσκονται επίσης στον δρόμο της ανάκαμψης. Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις μειώθηκαν μόλις 3% από έτος σε έτος, από τη διψήφια μείωση του Μαρτίου. Οι πολίτες προτιμούν να χρησιμοποιούν ιδιωτικά μέσα παρά τα δημόσια μέσα μεταφοράς, για να αποφύγουν τους συνωστισμούς, και οι κρατικές επιδοτήσεις έχουν επίσης βοηθήσει στην ώθηση των πωλήσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.