Σύννεφα και… «παρατράγουδα» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Σύννεφα και… «παρατράγουδα» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

178
Σύννεφα και… «παρατράγουδα» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Κρατικές κινεζικές εταιρείες αγόρασαν τουλάχιστον τρία φορτία σόγιας από τις ΗΠΑ τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, παρά τις κυβερνητικές συστάσεις εκ μέρους του Πεκίνου να σταματήσουν τις αγορές, αφότου η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα σταματήσει την ειδική μεταχείριση για το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Reuters.

Οι αγορές, που ανέρχονταν τουλάχιστον σε 180.000 τόνους ελαιούχων σπόρων, προγραμματίζονταν για φόρτωση για τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, την περίοδο κατά την οποία οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας φτάνουν στο απόγειό τους.

Παρότι δεν είναι σαφές γιατί οι αγορές συνεχίστηκαν παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές κινεζικές οδηγίες, Αμερικανοί έμποροι δήλωσαν ότι οι Κινέζοι εισαγωγείς δεν έχουν καλύψει ακόμη μεγάλο μέρος των αναγκών σόγιας Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Πηγές εξοικειωμένες με το θέμα ανέφεραν ότι η Κίνα διεμήνυσε στις κρατικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές σόγιας και χοιρινού κρέατος μεγάλης κλίμακας από τις ΗΠΑ, ενώ  αναφέρεται επίσης ότι οι κρατικές αγορές αραβοσίτου και βαμβακιού έχουν επίσης τεθεί σε αναστολή.

Η Κίνα είναι έτοιμη να αναστείλει τις εισαγωγές περισσότερων αμερικανικών γεωργικών προϊόντων εάν η Ουάσιγκτον λάβει περαιτέρω μέτρα στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι προτίθεται να άρει την ειδική μεταχείριση προς το Χονγκ Κονγκ ως απάντηση στα σχέδια της Κίνας να επιβάλει νέα νομοθεσία για την ασφάλεια. Στον αντίποδα, τη Δευτέρα η Κίνα δήλωσε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να βλάψουν τα κινεζικά συμφέροντα θα αντιμετωπιστούν με σταθερά αντίμετρα.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς ακύρωσαν 10.000 έως 20.000 τόνους αμερικανικών αποστολών χοιρινού κρέατος, που ισοδυναμούν με παραγγελίες περίπου μίας εβδομάδας τους τελευταίους μήνες μετά τα σχόλια του Τραμπ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.