Ανησυχίας… συνέχεια για τις τιμές του μαύρου χρυσού

Ανησυχίας… συνέχεια για τις τιμές του μαύρου χρυσού

138
Ανησυχίας… συνέχεια για τις τιμές του μαύρου χρυσού

Τα futures του πετρελαίου κινήθηκαν σταθεροποιητικά τη Δευτέρα, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο οι τιμές βρήκαν στήριξη από τις αναφορές ότι OPEC και Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής.

Το Brent futures LCOc1 αυξήθηκε κατά 48 λεπτά, ή 1,3%, στα $38,32/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό CLc1 τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα $35,44/βαρέλι.

Η Αλγερία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του OPEC, πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης της συμμαχίας των χωρών του OPEC+ στις 4 Ιουνίου αντί για τις 9-10 Ιουνίου.

Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 54,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Μαΐου, ανέφεραν οι έμποροι, επικαλούμενοι έκθεση της Genscape. Σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, χάρη στα χαμηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ, τις προσδοκίες ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις μειώσεις στην παραγωγή καθώς και στις ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης από την κρίση του κορονοϊού.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα όπου το κλείσιμο δεν έχει πλέον νόημα και θα πρέπει πραγματικά να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί να αποκαταστήσουν γρήγορα την παραγωγή», σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Global Research.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν γίνει πιο προσεκτικοί, αφού η Κίνα προειδοποίησε για αντίποινα σε σχέση με τις κινήσεις των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ.

«Η πιθανότητα αυξημένων εντάσεων ενέχει κίνδυνο για το πρόσφατο ράλι στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε αναλυτής της BNP Paribas.

Οι οικονομικές ανησυχίες και τα ερωτηματικά σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων επηρέασαν επίσης το μέλλον του πετρελαίου. Τα στοιχεία από τον κλάδο της μεταποίησης έδειξαν ότι τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά εργοστάσια πασχίζουν να διατηρήσουν την παραγωγή τους καθώς τα lockdown που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις μετριάζουν τη ζήτηση.

Φωτό: Keri Jackson/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.