Covid-19: Οι κυβερνήσεις σε σημείο καμπής

Covid-19: Οι κυβερνήσεις σε σημείο καμπής

93
Covid-19: Οι κυβερνήσεις σε σημείο καμπής

Οι αγορές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην εξέλιξη του Covid-19, στις πιθανές θεραπείες/εμβόλια, καθώς και στην ταχύτητα με την οποία οι χώρες ανά τον κόσμο χαλαρώνουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Μάλιστα οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την εκστρατεία τους με την ονομασία «Operation Warp Speed» για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε χρόνο-ρεκόρ.

Oι κυβερνήσεις βρίσκονται σε σημείο καμπής, όπου πρέπει να αποτιμήσουν τα οικονομικά και κοινωνικά κόστη του παρατεταμένου lockdown. Το αφήγημα πλέον φαίνεται πως μετατοπίζεται στο «θα αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του Covid-19 εάν και όταν εμφανιστεί».

Στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να συνεχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια αναφοράς και να τονώνουν με ρευστότητα τις αγορές, ωστόσο το διογκούμενο δημόσιο χρέος δυνητικά θα περιορίσει σημαντικά τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Είναι αναγκαίο οι οικονομίες να προχωρήσουν μπροστά και τα κράτη να αυξήσουν τα δημοσιονομικά τους έσοδα από τους φόρους.

Το ποτήρι φαίνεται μισογεμάτο για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η μείωση του ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στο βόρειο ημισφαίριο σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι ο Απρίλιος σηματοδότησε τον μήνα με τις χαμηλότερες οικονομικές επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο, δημιουργούν ένα περιβάλλον αισιοδοξίας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πότε θα βρεθούμε στην άλλη όχθη, δηλαδή της ανάκαμψης, και ποιες τελικά θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

Πηγή: Quiltercheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.