Η Ιαπωνία στηρίζει τα ναυπηγεία της

Η Ιαπωνία στηρίζει τα ναυπηγεία της

376
Η Ιαπωνία στηρίζει τα ναυπηγεία της

Η ιαπωνική κυβέρνηση προσβλέπει σε έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης πλοίων, με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων παραγγελιών για τα ναυπηγεία της.

Σύμφωνα με report της Danish Ship Finance, τα ιαπωνικά ναυπηγεία αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα στη λήψη παραγγελιών, με 45 από αυτά να εκτιμάται ότι δεν θα λάβουν καμία νέα παραγγελία στο προσεχές μέλλον.

Το Maritime Bureau of the Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism της Ιαπωνίας παρακινεί το κρατικό σχήμα Japan Overseas Infrastructure Investment Corporation for Transport & Urban Development (JOIN) να προβεί σε αύξηση των επενδύσεων για την ενίσχυση παραγγελιών πλοίων από ξένους επενδυτές. Το JOIN θα συγχρηματοδοτεί νέες παραγγελίες που τοποθετούν πλοιοκτήτες μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού του εξωτερικού (special purpose company ‒ SPC). Το εύρος των επενδύσεων του JOIN σχετικά με τα logistics επεκτείνεται στα λιμάνια, στους σιδηροδρόμους και στις αποθήκες. Κατά τα πρώτα έξι χρόνια της ύπαρξής του, το JOIN δεν έχει προβεί σε χρηματοδότηση πλοίων, κάτι που πλέον θα αλλάξει μετά την κυβερνητική απόφαση για την αξιοποίησή του ως εναλλακτικής μεθόδου χρηματοδότησης για τις ναυπηγήσεις πλοίων. Τόσο οι εφοπλιστικές ενώσεις της Ιαπωνίας όσο και ενώσεις ναυπηγείων της χώρας είναι μέτοχοι της JOIN.

Η ναυπηγική βιομηχανία της Ιαπωνίας, η μεγαλύτερη στον κόσμο σήμερα, φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά την πρωτοκαθεδρία της, με την αντίστοιχη κινεζική να την ανταγωνίζεται σθεναρά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το μερίδιο της αγοράς που αντιστοιχεί στα ιαπωνικά ναυπηγεία σήμερα
ανέρχεται στο 20%.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.