Μπλόκο» για τα LNG Carriers στα πράσινα ομόλογα

Μπλόκο» για τα LNG Carriers στα πράσινα ομόλογα

202
Μπλόκο» για τα LNG Carriers στα πράσινα ομόλογα

Η πρωτοβουλία Climate Bond Initiative (CBI), στόχος της οποίας είναι η έκδοση «πράσινων» ομολόγων για τη χρηματοδότηση projects ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αποκλείει τα LNG Carriers από το εν λόγω σχήμα εξαιτίας του περιεχομένου GHG των φορτίων που μεταφέρουν.

Η απόφαση αυτή έφερε θύελλα αντιδράσεων από τη σύμπραξη SEA/LNG, η οποία προσβλέπει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου. Δεδομένου ότι τα LNG Carriers μεταφέρουν φυσικό αέριο, η CBI δεν τα συμπεριλαμβάνει στις επενδύσεις περιουσιακών στοιχείων που εκπέμπουν GHG, όπως άλλωστε έχει κάνει και για τα δεξαμενόπλοια, τα FPSOs, τα MODUs και τα PSVs.

Στην απόφασή της να αποκλείσει τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, η CBI υπογράμμισε επίσης τα αυξανόμενα επίπεδα μεθανίου που αυτά εκπέμπουν. Το μεθάνιο αποτελεί ένα πολύ ισχυρότερο αέριο θερμοκηπίου σε σχέση με το CO2 και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τις ποσότητες μεθανίου που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα τα LNG Carriers.

H CBI ενθαρρύνει, μέσω χρηματοδοτήσεων, τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την πρόωση των πλοίων, όπως το υδρογόνο, τα ιστία, τα βιοκαύσιμα κ.ά. Η SEA/LNG σημειώνει ότι ο σχεδιασμός κινητήρων διπλού καυσίμου έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει μειώσει σημαντικά το ζήτημα της ολίσθησης μεθανίου.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.