Πετρέλαιο: Ιράν-Βενεζουέλα, σύμμαχοι ενάντια στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Ιράν-Βενεζουέλα, σύμμαχοι ενάντια στις ΗΠΑ

245
Πετρέλαιο: Ιράν-Βενεζουέλα, σύμμαχοι ενάντια στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας, Vladimir Padrino, τα ιρανικά tankers που μεταφέρουν καύσιμα με προορισμό τη Βενεζουέλα θα βρίσκονται υπό την προστασία του στρατού της με το που εισέλθουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της λατινοαμερικανικής χώρας. Οι βιομηχανίες πετρελαίου αμφοτέρων κρατών-μελών του OPEC+ έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Τραμπ να εξετάζει το ενδεχόμενο «απάντησης» στη συνεργασία τους.

Τα tankers «Fortune», «Petunia», «Faxon» και «Clavel», όλα υπό ιρανική σημαία, μεταφέρουν σχεδόν 1,5 εκατ. βαρέλια καυσίμων από το Ιράν. Τα πλοία διέσχισαν το κανάλι του Σουέζ τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με δεδομένα της Refinitiv Eikon, ενώ αναμένεται να φτάσουν στη Βενεζουέλα προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.

Ο υπουργός Padrino δήλωσε ότι, μετά την έλευσή τους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Βενεζουέλας, τα πλοία θα συνοδευτούν από θαλάσσιες και εναέριες ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που θα τα υποδεχτούν και θα ευχαριστήσουν τα πληρώματά τους για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη του Ιράν προς τη Βενεζουέλα.

Παρ’ όλα αυτά, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, J. Guaido, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου ιρανικής προέλευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση Maduro για κακή διαχείριση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.