Κίνα-Αυστραλία: Οι πολιτικές εντάσεις φέρνουν ρήξη στις εμπορικές σχέσεις

Κίνα-Αυστραλία: Οι πολιτικές εντάσεις φέρνουν ρήξη στις εμπορικές σχέσεις

352
Κίνα-Αυστραλία: Οι πολιτικές εντάσεις φέρνουν ρήξη στις εμπορικές σχέσεις

Σκεπτικισμός και ανησυχία επικρατεί τόσο στις τάξεις της αυστραλιανής κυβέρνησης όσο και των γεωργών της χώρας, καθώς πιθανό μοιάζει το ενδεχόμενο η Κίνα να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία.

Με ανακοίνωσή του ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Simon Birmingham, τόνισε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής αδικαιολόγητων δασμών του Πεκίνου στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία.

Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις των δύο χωρών μόνο καλές δεν θεωρούνται μετά τις πιέσεις της αυστραλιανής πλευράς για ενδελεχή έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, κατηγορώντας ουσιαστικά την Κίνα. Αναλυτές θεωρούν ότι οι δασμοί που ενδέχεται να επιβάλει το Πεκίνο αποτελούν ένα είδος «τιμωρίας» στην Καμπέρα για τις έμμεσες κατηγορίες. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος πρέσβης στην Αυστραλία τόνισε ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα μποϊκοτάρουν τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες της Αυστραλίας, όπως ο τουρισμός, λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει.

Κύκλοι της βιομηχανίας σιτηρών της Αυστραλίας εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών οδηγούνται από πολιτικά κίνητρα. Ο κ. Birmingham άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Αυστραλία να καταφύγει στον ΠΟΕ σε περίπτωση που το Πεκίνο επιβάλει δασμούς.

Η Αυστραλία αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή κριθαριού της Κίνας και ετησίως οι αυστραλιανές εξαγωγές σιτηρών στην Κίνα ανέρχονται σε αξία στα $980 εκατ. – $1,3 δισ. ετησίως. Η Κίνα δέχεται κάθε χρόνο πάνω από το 50% των εξαγωγών κριθαριού της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.