Σε lockdown… η παγκόσμια αλιευτική δραστηριότητα

Σε lockdown… η παγκόσμια αλιευτική δραστηριότητα

2218
Σε lockdown… η παγκόσμια αλιευτική δραστηριότητα

Θύμα της πανδημίας φαίνεται πως είναι και η παγκόσμια εμπορική αλιεία, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Global Fishing Watch, η δραστηριότητα από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Απριλίου είναι μειωμένη κατά 1 εκατ. ώρες ή 6,5% σε σχέση με τα τελευταία δύο έτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος στόλος αλιευτικών βρέθηκε στο νερό για 14,4 εκατ. ώρες το εν λόγω διάστημα έναντι 15,4 εκατ. ωρών το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ που καταγράφει την αλιευτική δραστηριότητα.

Η διακοπή ή η αναστολή της λειτουργίας πολλών εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων, που αποτελούν τη μεγάλη αγορά για τον κλάδο της αλιείας, αλλά και οι δυσκολίες πρόσβασης των αλιευτικών σκαφών σε απαραίτητες λιμενικές υπηρεσίες οδήγησαν σε μειωμένη ζήτηση και πτώση των τιμών, αναφέρουν αναλυτές του Global Fishing Watch.

Ένα μεγάλο ποσοστό της πτώσης οφείλεται στην Κίνα, καθώς, μετά το πέρας του Νέου Έτους και έως τις 25 Μαρτίου, η αλιευτική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 40% από τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών το αντίστοιχο διάστημα (-1,2 εκατ. ώρες).

Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία είδαν την εν λόγω δραστηριότητα να εξασθενεί κατά παραπάνω από 50% για συναπτές εβδομάδες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τις αρχές του έτους έως τις 28 Απριλίου, παρατηρήθηκε μειωμένη αλιευτική δραστηριότητα κατά 100.000 ώρες ή 26%.

Η αλιεία αποτελεί ζωτικής σημασίας παραγωγικό κλάδο για πολλές χώρες, ωστόσο το lockdown που έχουν επιβάλει οι εθνικές κυβερνήσεις αυτόματα μεταφράζεται σε κλειστές αγορές, με έναν μεγάλο όγκο ψαριών να παραμένει απούλητος.

Φωτό: Deakin University/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.