Διακίνηση ναρκωτικών στο Μεξικό: Ο κίνδυνος κρατήσεων πλοίων

Διακίνηση ναρκωτικών στο Μεξικό: Ο κίνδυνος κρατήσεων πλοίων

341
Διακίνηση ναρκωτικών στο Μεξικό: Ο κίνδυνος κρατήσεων πλοίων

Το International Group of P&I Clubs, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), η BIMCO και η InterManager στρέφουν την προσοχή τους στις ανησυχητικά αυξανόμενες κρατήσεις πλοίων και συλλήψεις πληρωμάτων στο Μεξικό. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του φορτηγού πλοίου «UBC Savannah» και η σύλληψη του πλοιάρχου του, μετά την εύρεση ναρκωτικών στο πλοίο.

Ήδη από το 2019, οι προαναφερθέντες διεθνείς οργανισμοί της ναυτιλίας έχουν καταγράψει μεγάλο αριθμό πλοίων που μετέφεραν παράνομα ναρκωτικά και τελικά κρατήθηκαν, μετά την έλευσή τους σε λιμάνια του Μεξικού. Τα λιμάνια αναχώρησης συνήθως είναι αυτά του Εκουαδόρ, της Κολομβίας και του Παναμά. To Skuld P&I Club σημειώνει ότι, ενώ η πάταξη αυτής της παράνομης δραστηριότητας είναι ζωτικής σημασίας για το Μεξικό, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στις αδικαιολόγητες κρατήσεις πλοίων και συλλήψεις μελών πληρώματος.

Οι παραπάνω διεθνείς οργανισμοί επικεντρώνονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του Μεξικού, που ορίζει ότι όσοι κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών πρέπει να παραμένουν στη φυλακή πριν από τη δίκη, ακόμα κι αν είναι αθώοι. Αυτό που απασχολεί το International Group of P&I Clubs, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), την BIMCO και την InterManager είναι ότι η νομοθεσία αυτή εφαρμόζεται αδιακρίτως, κάτι το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στη μεξικανική κυβέρνηση. Οι συλλήψεις μελών πληρώματος και οι κρατήσεις πλοίων ενδέχεται, μάλιστα, να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του Covid-19. Οι οργανισμοί έχουν έλθει σε επαφή με τις μεξικανικές αρχές για την απελευθέρωση του πλοιάρχου του «UBC Savannah».

Φωτό: Carlos Barba/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.