Το cybersecurity, αναπόσπαστο κομμάτι των ναυτιλιακών εταιρειών

Το cybersecurity, αναπόσπαστο κομμάτι των ναυτιλιακών εταιρειών

223
Το cybersecurity, αναπόσπαστο κομμάτι των ναυτιλιακών εταιρειών

Με την ψηφιοποίηση να έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας το cybersecurity αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο webinar με τίτλο «COVID-19: ανθεκτικότητα και cybersecurity», που οργανώθηκε από την CEPAL, τη WISTA και τη MAMLA (Mujeres Representantes de las Autoridades Marítimas de Latinoamérica), ένα διαδικτυακό σύστημα ασφαλείας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 95 ημέρες μέχρι να αντιληφθεί μια πιθανή κυβερνοεπίθεση.

«Σκοπός του διαδικτυακού εγκληματία είναι η αποδιοργάνωση των λειτουργιών», ανέφερε ένας εκ των συμμετεχόντων. Τα επόμενα είκοσι χρόνια θα είναι καθοριστικά για τον τομέα του cybersecurity, καθώς η ανταλλαγή δεδομένων και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των ναυτιλιακών (και όχι μόνο) εταιρειών. Όλα αυτά, μοιραία, θα συντελέσουν στην αύξηση των διαδικτυακών κινδύνων και επιθέσεων.

Μάλιστα οι συμμετέχοντες στο webinar εστιάστηκαν στην αντιμετώπιση των διαδικτυακών επιθέσεων μέσω της δημιουργίας κουλτούρας cybersecurity εντός του εταιρικού πλαισίου, που θα κινείται σε τρεις άξονες: κοινή κατεύθυνση, ασφαλείς τεχνολογίες και δημιουργία μηχανισμών αναγνώρισης των κινδύνων. Τέλος, προτάθηκαν ορισμένα τεστ προσομοίωσης, όπου οι εργαζόμενοι θα υπόκεινται σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές μιας διαδικτυακής επίθεσης, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα cybersecurity της εκάστοτε εταιρείας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.