
Το σκληρό «μπρα ντε φερ» ΗΠΑ και Ιράν και η επίδρασή του στο θαλάσσιο εμπόριο και στη ναυτιλία αποτέλεσαν αντικείμενο ανάλυσης της Drewry.
Στις 18 Μαρτίου 2020, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά επτά οντοτήτων (συμπεριλαμβανομένων ναυτιλιακών και commodity traders από την Κίνα), κατηγορώντας τες για παράνομη αγορά, εμπορία και πώληση πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν.
Κατά συνέπεια, οι εξαγωγές χημικών από το Ιράν θα συρρικνωθούν το 2020, καθώς η Κίνα και η Ινδία αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τέτοιων προϊόντων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο οίκος Drewry. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 το 73% των ιρανικών εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Κίνα και ένα 21% στην Ινδία.
Μάλιστα πέρυσι οι ιρανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 28% ή 2 εκατ. τόνους σε σχέση με το 2018, καθώς τον Νοέμβριο του 2018 η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η μεθανόλη και η μονοαιθυλενογλυκόλη αποτέλεσαν το 2019 τη μερίδα του λέοντος των ιρανικών εξαγωγών, αντιπροσωπεύοντας το 77% και το 11% αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οικονομική επιβράδυνση της Κίνας το 2020, η Drewry εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου θα ανακάμψουν, πολλά projects υποδομών θα μπουν σε τελική ευθεία υλοποιησιμότητας και συνεπώς η ζήτηση για μεθανόλη θα πάρει την ανιούσα. Η Κίνα θα προτιμήσει να εισαγάγει μεθανόλη, καθώς το κόστος εισαγωγής είναι μικρότερο σε σχέση με το κόστος μεταφοράς από την ενδοχώρα στις παράκτιες περιοχές. Στην ανάλυσή της η Drewry εκτιμά ότι η Κίνα θα στραφεί και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μακροπρόθεσμα και συνεπώς ο όγκος εισαγωγών μεθανόλης από το Ιράν θα μειωθεί, δεδομένων των ισχυόντων δασμών.
Συνήθως οι ναύλοι για τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Ιράν στην Κίνα είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων από οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής στην Κίνα, καθώς ένας μικρός μόνο αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Οι εξαγωγές του Ιράν θα παρουσιαστούν μειωμένες το α΄ τρίμηνο του 2020 εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και περιορισμών στις μετακινήσεις. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από την Κίνα αυξήθηκε τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη, ενώ η ζήτηση από την Ινδία θα παραμείνει εξασθενημένη.
Tα chemical tankers που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά χημικών εμπορευμάτων από τη Μέση Ανατολή στην Κίνα είναι μεταφορικής ικανότητας 19.000-45.000 dwt, με την Drewry να εκτιμά ότι οι ναύλοι για τα chemical tankers μεταφορικής ικανότητας 19.000-25.000 dwt θα υποχωρήσουν λόγω της ιστορικά χαμηλής ζήτησης το 2020.
Οι ιρανικές εξαγωγές θα φτάσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και της αδυναμίας πολλών κινεζικών εταιρειών να εμπορευτούν με το Ιράν.
Φωτό: WikimediaImages/Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ