Σε αναζήτηση πυξίδας τα chemical tankers

Σε αναζήτηση πυξίδας τα chemical tankers

404
Σε αναζήτηση πυξίδας τα chemical tankers

Το σκληρό «μπρα ντε φερ» ΗΠΑ και Ιράν και η επίδρασή του στο θαλάσσιο εμπόριο και στη ναυτιλία αποτέλεσαν αντικείμενο ανάλυσης της Drewry.

Στις 18 Μαρτίου 2020, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά επτά οντοτήτων (συμπεριλαμβανομένων ναυτιλιακών και commodity traders από την Κίνα), κατηγορώντας τες για παράνομη αγορά, εμπορία και πώληση πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν.

Κατά συνέπεια, οι εξαγωγές χημικών από το Ιράν θα συρρικνωθούν το 2020, καθώς η Κίνα και η Ινδία αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τέτοιων προϊόντων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο οίκος Drewry. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 το 73% των ιρανικών εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Κίνα και ένα 21% στην Ινδία.

Μάλιστα πέρυσι οι ιρανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 28% ή 2 εκατ. τόνους σε σχέση με το 2018, καθώς τον Νοέμβριο του 2018 η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τεχεράνη. Η μεθανόλη και η μονοαιθυλενογλυκόλη αποτέλεσαν το 2019 τη μερίδα του λέοντος των ιρανικών εξαγωγών, αντιπροσωπεύοντας το 77% και το 11% αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οικονομική επιβράδυνση της Κίνας το 2020, η Drewry εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου θα ανακάμψουν, πολλά projects υποδομών θα μπουν σε τελική ευθεία υλοποιησιμότητας και συνεπώς η ζήτηση για μεθανόλη θα πάρει την ανιούσα. Η Κίνα θα προτιμήσει να εισαγάγει μεθανόλη, καθώς το κόστος εισαγωγής είναι μικρότερο σε σχέση με το κόστος μεταφοράς από την ενδοχώρα στις παράκτιες περιοχές. Στην ανάλυσή της η Drewry εκτιμά ότι η Κίνα θα στραφεί και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής μακροπρόθεσμα και συνεπώς ο όγκος εισαγωγών μεθανόλης από το Ιράν θα μειωθεί, δεδομένων των ισχυόντων δασμών.

Συνήθως οι ναύλοι για τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Ιράν στην Κίνα είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων από οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής στην Κίνα, καθώς ένας μικρός μόνο αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Οι εξαγωγές του Ιράν θα παρουσιαστούν μειωμένες το α΄ τρίμηνο του 2020 εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και περιορισμών στις μετακινήσεις. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από την Κίνα αυξήθηκε τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη, ενώ η ζήτηση από την Ινδία θα παραμείνει εξασθενημένη.

Tα chemical tankers που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά χημικών εμπορευμάτων από τη Μέση Ανατολή στην Κίνα είναι μεταφορικής ικανότητας 19.000-45.000 dwt, με την Drewry να εκτιμά ότι οι ναύλοι για τα chemical tankers μεταφορικής ικανότητας 19.000-25.000 dwt θα υποχωρήσουν λόγω της ιστορικά χαμηλής ζήτησης το 2020.

Οι ιρανικές εξαγωγές θα φτάσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και της αδυναμίας πολλών κινεζικών εταιρειών να εμπορευτούν με το Ιράν.

Φωτό: WikimediaImages/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.