Χάλυβας: Τι γίνεται με τις εισαγωγές στην Ευρώπη

Χάλυβας: Τι γίνεται με τις εισαγωγές στην Ευρώπη

275
Χάλυβας: Τι γίνεται με τις εισαγωγές στην Ευρώπη

H Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (EUROFER) ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τις ποσοστώσεις εισαγωγών χάλυβα κατά 75%, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούλιο. Η κίνηση αυτή της EUROFER αποτελεί απόρροια της μειωμένης ζήτησης ελέω της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε μηδενικούς δασμούς για έως το 100% του μέσου όρου εισαγωγών χάλυβα της Ευρώπης της διετίας 2015-2017. Για τον όγκο εισαγωγών χάλυβα που υπερέβαινε αυτό το ποσοστό είχαν επιβληθεί δασμοί ύψους 25%. Συνεπώς το αίτημα της EUROFER είναι οι μηδενικοί δασμοί να εφαρμοστούν μόλις για το 25% του μέσου όρου εισαγωγών χάλυβα της διετίας 2015-2017, προκειμένου να περιοριστούν οι εισαγωγές.

Από την πλευρά τους, τα νοτιοκορεατικά χαλυβουργεία, τα οποία είναι αντιμέτωπα με αυξημένες ποσοστώσεις εισαγωγών, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη μεγάλη μείωση των ποσοστώσεων στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το αίτημα της EUROFER τον Ιούνιο, αφού πρώτα έχει συζητήσει το θέμα με τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και εκπροσώπους της ίδιας της βιομηχανίας χάλυβα.

Φωτό: David Hecher/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.