
«Η Ρωσία διαθέτει ένα ικανοποιητικό μαξιλάρι ασφαλείας για όσο διάστημα διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αλλά αυτά τα αποθέματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, ο λαϊκισμός είναι απαράδεκτος», δήλωσε την Κυριακή ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, σε συνέντευξη στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτά τα αποθεματικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να υποχωρούμε σε λαϊκιστικές διαθέσεις, όπως “ας διανείμουμε τα πάντα τώρα, ας πλημμυρίσουμε την οικονομία με χρήματα” και ούτω καθεξής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, δήλωσε νωρίτερα ότι 2 τρισ. ρούβλια (26,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας θα δαπανηθούν φέτος για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Για χρόνια, οι οικονομολόγοι επέκριναν τη ρωσική οικονομική πολιτική ως υπερβολικά συντηρητική, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό των δαπανών, αντικατοπτρίζοντας έτσι μια βαθιά ρωσική πεποίθηση: ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα σήμερα, μπορούν πάντα να χειροτερέψουν. Τώρα, αυτή η πολιτική φαίνεται δικαιολογημένη, λόγω της εξάρτησης της χώρας από την εξόρυξη φυσικών πόρων για τα περισσότερα από τα κέρδη της.
«Η Ρωσία είναι πιο έτοιμη από ποτέ στην ιστορία της», δήλωσε ο Vladimir Osakovsky, επικεφαλής οικονομολόγος της Ρωσίας στην Τράπεζα της Αμερικής, αναφερόμενος στην οικονομική πτώση λόγω της εξάπλωσης του ιού.
Η Ρωσία δημιούργησε υψηλά αποθεματικά καθ’ όλη την περίοδο των κυρώσεων, γράφοντας στον προϋπολογισμό της μια τεχνητά χαμηλή εκτίμηση για την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου. Όλος ο φόρος επί των κερδών πάνω από αυτό το επίπεδο διατηρήθηκε στην κεντρική τράπεζα. Η πολιτική αυτή περιόρισε σημαντικά τις επενδύσεις, με το ρωσικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μόλις 1,3% το 2019, όμως έθεσε τη Ρωσία σε σταθερή θέση εισερχόμενη στην κρίση του κορονοϊού.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Ελλάδα παραμένει ισχυρά ελκυστικός προορισμός για την αγορά της κρουαζιέρας, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος…
Σε μια εποχή που η ναυτιλία αντιμετωπίζει πιέσεις για μείωση εκπομπών και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ιαπωνική Mitsubishi Shipbuilding παρουσιάζει το νέο φεριμπότ…
Η απόφαση επιβολής λιμενικών τελών σε πλοία που πραγματοποιούν port calls στις ΗΠΑ, εφόσον έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα ή βρίσκονται υπό κινεζική διαχείριση, έχει…
«Θετικές παραμένουν οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2025 παρά τις γενικότερες οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ιδιαίτερα…
Η μετάβαση της ναυτιλίας σε μηδενικές εκπομπές βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση της Wasaline για…
Η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (carbon capture and storage ‒ CCS) έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης,…
Οριακή άνοδο σημείωσε η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα τον Μάρτιο, σύμφωνα με δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Χάλυβα. Αναλυτικότερα, οι 69 χώρες που καταγράφουν τα δεδομένα…
Σε μια συμφωνία-ορόσημο, με μακροπρόθεσμο ενεργειακό αποτύπωμα, η QatarEnergy «σφράγισε» νέα στρατηγική συνεργασία με τη Shell, ανοίγοντας τον δρόμο για προμήθειες συμπυκνωμάτων. Συγκεκριμένα, η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ