
Στις 30 Μαρτίου 2020, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή της για τα αναθεωρημένα επιτρεπόμενα όρια θορύβου των αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αεροσκαφών ικανών να σπάσουν το φράγμα του ήχου. Με άλλα λόγια, καθορίζοντας τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου κατά την απογείωση ή την προσγείωση των αεροσκαφών, ακόμα και των υπερηχητικών, η FAA φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για την εκ νέου είσοδο εμπορικών υπερηχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική αγορά.
Η πρόταση δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επισήμως το 2022. Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του FAA και του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως είναι αποφασισμένες όσον αφορά την επαναφορά των υπερηχητικών ταξιδιών, καθώς ήδη υπάρχουν αεροσκάφη σε εξέλιξη από αμερικανικές εταιρείες-κολοσσούς στον χώρο, όπως η Boeing και η Lockheed Martin. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο εμπορικό υπερηχητικό αεροσκάφος ήταν το Concorde, η τελευταία πτήση του οποίου πραγματοποιήθηκε το 2003.
Ωστόσο γεννάται το ερώτημα πόσο πιθανό είναι τα υπερηχητικά ταξίδια να αποτελέσουν πραγματικότητα. Η προσπάθεια έγινε στο παρελθόν, αλλά τα αυξημένα κόστη και οι σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες έδωσαν τέλος στο αεροπορικό επίτευγμα με το όνομα Concorde. Τα υψηλά επίπεδα θορύβου και το λεγόμενο sonic boom, καθώς το αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου, οδήγησαν σε σημαντικούς περιορισμούς του εν λόγω αεροσκάφους. Και, φυσικά, άγνωστο παραμένει το κατά πόσο ένα τέτοιο αεροσκάφος θα συνάδει με τις νέες προτεραιότητες της αεροπορικής βιομηχανίας για τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2. Στο παρελθόν, ένα υπερηχητικό αεροσκάφος μπορεί να κατανάλωνε πέντε ή έξι φορές περισσότερα καύσιμα σε σύγκριση με τα συμβατικά. Στις μέρες μας, πλέον, η δημιουργία ενός αεροσκάφους σαν αυτό φαντάζει περιβαλλοντικό έγκλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι σιδηροδρομικές μεταφορές αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην πίτα των μεταφορών, ενώ ήδη αρκετά κράτη επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών τους υποδομών.
Η πιθανότητα να πετάξουν και πάλι υπερηχητικά αεροσκάφη μοιάζει μικρή, με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο, οι εταιρείες που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη τέτοιου είδους αεροσκαφών ακόμη δεν έχουν αποκαλύψει αρκετές πληροφορίες για τα projects τους. Μένει μόνο να περιμένουμε και να δούμε τι έχουν να μας πουν.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Το «φράγμα» των $4 τρισ. έσπασε πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Nvidia. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, την Τετάρτη 9 Ιουλίου η…
Ένα καταφύγιο για τα πλοία του σκιώδους στόλου και την παράνομη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου αποδεικνύεται το νηολόγιο του Βανουάτου. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα…
Το Glyfada Greek Maritime Golf Event επιστρέφει δυναμικά, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του ως κορυφαία διοργάνωση που ενώνει τη ναυτιλιακή κοινότητα με τον κόσμο…
Την έκδοση ομολόγου στο Euronext Oslo Børs από σήμερα ανακοίνωσε η Contships Logistics Corp. με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Πατέρα. Το ομόλογο με επιτόκιο…
Τον τελευταίο καιρό, η ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο και σοβαρό κίνδυνο, την εκδήλωση ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε ηλεκτρικά οχήματα κατά τη θαλάσσια μεταφορά…
O Παναμάς διεγράφη και επίσημα από τη «μαύρη» λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η χώρα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ