Covid-19: Πώς αντιδρούν οι αγορές σε πιθανή άρση των μέτρων

Covid-19: Πώς αντιδρούν οι αγορές σε πιθανή άρση των μέτρων

330
Covid-19: Πώς αντιδρούν οι αγορές σε πιθανή άρση των μέτρων

Η περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με καλές επιδόσεις για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, με τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Τον Φεβρουάριο, η πλειονότητα των μετοχών κατέγραψε πτώση 34% σε διάστημα ενός μήνα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Από τις 20 Μαρτίου και έκτοτε έχουν ανακάμψει κατά 25%, με τους σημαντικότερους διεθνείς δείκτες να ξεφεύγουν από το ψυχολογικό φράγμα του bear market (τεχνικά ορίζεται ως η πτώση άνω του 20%). Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς οι αγορές καταφέρνουν να στέκονται στα πόδια τους ενώ οι εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια οικονομία επιδεινώνονται.

Η τωρινή κρίση είναι υγειονομική κρίση, που έχει μετεξελιχθεί σε οικονομική. Η επιστροφή της οικονομίας σε κάποιο είδος κανονικότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα καμφθεί η υγειονομική αυτή κρίση. Είναι αλήθεια ότι, αργά αλλά σταθερά, ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει ελαττωθεί σε πολλές χώρες, με τις κυβερνήσεις αυτών να εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Παράλληλα εντατικοποιούνται οι δοκιμές σε πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο για την ανακάλυψη εμβολίου. Κάθε κράτος αντιμετωπίζει με διαφορετική προσέγγιση την πανδημία, ωστόσο οι κεφαλαιαγορές βλέπουν με θετικό μάτι τα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η εξάπλωση του ιού εισέρχεται σε φάση ύφεσης.

Αυτό που παραμένει μεγάλο ερωτηματικό είναι το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα ιδιώτες και επιχειρήσεις στη μετά Covid-19 εποχή. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι μακρύς και η παρέμβαση των κυβερνήσεων κρίνεται περισσότερο αναγκαία μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.