Maran Gas: Οι Έλληνες συνδετικός κρίκος στα φορτία LNG ΗΠΑ-Κίνας

Maran Gas: Οι Έλληνες συνδετικός κρίκος στα φορτία LNG ΗΠΑ-Κίνας

2295
Maran Gas: Οι Έλληνες συνδετικός κρίκος στα φορτία LNG ΗΠΑ-Κίνας
Στιγμιότυπο από την τελετή παραλαβής του Woodside Rees Withers από τη Μaran Gas το 2016. Το πλοίο μετονομάστηκε σε Maran Gas Vergina στις 2 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο ελληνόκτητος στόλος συνεχίζει αδιάλειπτα να κατακτά τις θάλασσες του κόσμου και να πρωταγωνιστεί στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο. Η θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν θα μπορούσε να λείψει από το επίκεντρο ενδιαφέροντος των Ελλήνων πλοιοκτητών και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ελληνόκτητος στόλος LNG carriers βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, με αξία που ανέρχεται στα $19,52 δισ. (στοιχεία VesselsValue για το 2018).

Στο πλαίσιο αυτό, ένα ακόμα ελληνόκτητο LNG carrier αποτελεί μέρος μιας εξέλιξης-ορόσημου για το διεθνές εμπόριο. Το «Maran Gas Vergina» κατέφθασε στην Κίνα για την πρώτη παράδοση αμερικανικού LNG μετά από 13 μήνες, αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters.

Τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε αποστολή αμερικανικού LNG προς την Κίνα ήταν τον Μάρτιο του 2019, καθώς έκτοτε οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εισήλθαν σε φάση επιδείνωσης, με εκατέρωθεν επιβολή κυρώσεων.

Το πλοίο της Maran Gas έδεσε τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο κινεζικό λιμάνι Tianjin, όπου οι China National Offshore Oil Corp (CNOOC) και Sinopec διαχειρίζονται τερματικούς LNG.

Σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv, το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του έμφορτο από το Freeport LNG του Τέξας πριν φτάσει στην Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Ιανουάριο, Κίνα και ΗΠΑ υπέγραψαν τη «Φάση 1» της εμπορικής τους συμφωνίας, με την Κίνα να δεσμεύεται να αγοράσει επιπλέον εμπορεύματα αξίας $52,4 δισ. το 2020 και το 2021, στα επίπεδα δηλαδή του 2017. Παρά την άμβλυνση των διενέξεών τους, η Κίνα δεν ήρε τότε τους δασμούς ύψους 25%, με αρκετούς αναλυτές να σημειώνουν ότι δύσκολα το Πεκίνο θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις αυτές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.