Τα τμήματα ΙΤ των πετρελαϊκών εταιρειών στην έρευνα του Covid-19

Τα τμήματα ΙΤ των πετρελαϊκών εταιρειών στην έρευνα του Covid-19

115
Τα τμήματα ΙΤ των πετρελαϊκών εταιρειών στην έρευνα του Covid-19

Η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras θα παραχωρήσει μέρος της ικανότητας επεξεργασίας των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) ‒των λεγόμενων «υπερυπολογιστών»‒ προκειμένου να προωθηθεί η έρευνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Στόχος είναι να συμβάλει στο πρόγραμμα Folding@home, το οποίο αφορά τη μελέτη της συμπεριφοράς του κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα και του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η ασθένεια, από την αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών του ιού, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων. Μεταξύ άλλων, το έργο έχει ήδη βοηθήσει στην αναγνώριση της πρωτεΐνης που συνδέει τον Covid-19 με ανθρώπινα κύτταρα.

Έως και δύο υπερυπολογιστές της Petrobras θα αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους συνεισφέροντας στις έρευνες: ο Santos Dumont, ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής της Λατινικής Αμερικής, που βρίσκεται στο Εθνικό Επιστημονικό Υπολογιστικό Εργαστήριο (LNCC) στο Petrópolis, και ο OBGON, αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Senai-Cimatec, εγκατεστημένη στο Salvador.

Η χρήση αυτών των υπερυπολογιστών επιτρέπει την επιτάχυνση του χρόνου προσομοίωσης, ώστε οι ερευνητές να επιτύχουν ταχύτερα αποτελέσματα στην έρευνά τους. «Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό μέτωπο στην Petrobras, προκειμένου να δημιουργήσουμε λύσεις και ιδέες για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Αναπτύσσουμε απλές και ευέλικτες λύσεις, όπως στην περίπτωση

των υπερυπολογιστών μας για το έργο Folding@home, μέσω του οποίου κατορθώσαμε να κατευθύνουμε την ικανότητα επεξεργασίας αυτών των υπερυπολογιστών στα πανεπιστήμια», εξηγεί ο διευθυντής Καινοτομίας και Ψηφιακής Μετατροπής της Petrobras, Nicolas Simone.

Εκτός από αυτή την πρωτοβουλία, η Petrobras θα κινητοποιήσει τους υπολογιστικούς πόρους υψηλής απόδοσης για ερευνητικά έργα των πανεπιστημίων της Βραζιλίας ως προς την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ένα από τα δυνητικά έργα είναι η χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να βοηθηθεί η διαφοροποίηση της ακτινογραφίας ενός κανονικού ασθενούς της γρίπης και της ακτινογραφίας ενός ασθενούς με κορονοϊό. Οι αλγόριθμοι δημιουργούν μοτίβα επανάληψης και, συγκρίνοντας τα δεδομένα, είναι δυνατόν να προκύψει διάγνωση. Είναι μια δοκιμή φθηνότερη και ταχύτερη από μια τομογραφία και εξετάσεις αίματος PCR.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.