Ανησυχία για τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στα διεθνή ύδατα

Ανησυχία για τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στα διεθνή ύδατα

726
Ανησυχία για τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στα διεθνή ύδατα

Tα πληρώματα καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέραν όλων των άλλων, και τις ληστρικές και πειρατικές επιθέσεις στα διεθνή ύδατα, προειδοποιεί στο νέο του report το ICC International Maritime Bureau (IMB).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 47 τέτοιες επιθέσεις καταγράφηκαν το α΄ τρίμηνο του 2020, έναντι 38 το α΄ τρίμηνο του 2019.

Πειρατές επιβιβάστηκαν σε 37 πλοία το α΄ τρίμηνο, με τον Κόλπο της Γουινέας να παραμένει το νούμερο ένα «hotspot» για τέτοιου είδους περιστατικά. Κατά τους τρεις πρώτους αυτούς μήνες, στην περιοχή απήχθησαν 17 μέλη πληρώματος σε τρία περιστατικά επιθέσεων, τα οποία έλαβαν χώρα σε ακτίνα 45 έως 75 ναυτικών μιλίων από την ξηρά. Συνολικά 21 επιθέσεις σημειώθηκαν σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέας, σύμφωνα με το 24-hour Piracy Reporting Centre (PRC) του IMB.

2020 piracy

Οι τελευταίες εκθέσεις του ΙΜΒ δείχνουν μηδενικά περιστατικά πειρατείας και επιθέσεων σε πλοία στη Σομαλία τα τελευταία δύο τρίμηνα. Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτών των περιστατικών βαίνει διαρκώς αυξανόμενος σε διεθνές επίπεδο, το IMB συνιστά στους πλοιοκτήτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να κάνουν έκκληση για συντονισμένη δράση και συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

Στην τελευταία έκθεση σημειώνεται επίσης ότι κανένας τύπος πλοίου δεν είναι ασφαλής, με τους οπλισμένους δράστες να προσεγγίζουν τα πλοία με ταχύπλοα και να επιβιβάζονται σε αυτά για ομηρίες ή κλοπές αντικειμένων.

«Η περιφρούρηση από το Πολεμικό Ναυτικό, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας εν πλω, η συνεργασία και η διαφανής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών αποτελούν παράγοντες που βοηθούν στην αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας και ένοπλων ληστρικών επιθέσεων», καταλήγει ο κ. Michael Howlett, Director του ΙΜΒ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.