Η ενέργεια, το «αντίδοτο» στην κρίση

Η ενέργεια, το «αντίδοτο» στην κρίση

88
Η ενέργεια, το «αντίδοτο» στην κρίση

Ο ενεργειακός τομέας δοκιμάζεται επίσης από την πανδημική κρίση, ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή της η International Energy Agency (IEA).

Ειδικότερα, στην ανάλυση αναφέρεται ότι η κρίση υπερτονίζει τον κεντρικό ρόλο και την αξία της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις πολιτικές που θα πρέπει να χαράξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα υφιστάμενα και μελλοντικά συστήματα θα παραμείνουν αξιόπιστα, ακόμα και αν μετασχηματίζονται λόγω της ανόδου των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

«Και καθώς οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται σε όλες αυτές τις αλληλένδετες κρίσεις, δεν θα πρέπει να παραμελήσουν μια μεγάλη πρόκληση της εποχής μας: τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προωθούν μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορονοϊού. Τα πακέτα αυτά στήριξης προσφέρουν, κατά την ΙΕΑ, μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο στόχος για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος δεν θα χαθεί.

Η ΙΕΑ στην ανάλυσή της συστήνει στις κυβερνήσεις και στη βιομηχανία τρόπους προκειμένου να λάβουν γενναίες αποφάσεις για την επίτευξη βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων εν μέσω κρίσης.

Όπως ανέφερε τέλος ο κ. Fatih Birol, επικεφαλής της ΙΕΑ, οι μεγάλες στρεβλώσεις από την πανδημική κρίση υπογραμμίζουν την εξάρτηση των κοινωνιών από την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τη σημασία μιας σταθερής παραγωγικής ικανότητας ως εχέγγυου για τη διασφάλιση της προσφοράς παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.