ΔΝΤ: Ύφεση 3% για την παγκόσμια οικονομία το 2020

ΔΝΤ: Ύφεση 3% για την παγκόσμια οικονομία το 2020

609
ΔΝΤ: Ύφεση 3% για την παγκόσμια οικονομία το 2020

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020 εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιεύθηκε πριν από την ετήσια διάσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την Τετάρτη, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 6,3% από την προηγούμενη έκθεσή του εξαιτίας του γενικευμένου lockdown σε πολλές χώρες για περιορισμό του ιού που πλήττει την οικονομία .

«Είναι πολύ πιθανό ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει τη χειρότερη ύφεση της από τη Μεγάλη Ύφεση, ξεπερνώντας εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία», αναφέρεται στην έκθεση.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει σε θετικό έδαφος το επόμενο έτος υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα υποχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και οι προσπάθειες ανάσχεσής της θα αποδώσουν.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 5,8% το 2021 καθώς θα ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, με τη βοήθεια πολιτικών στήριξης.

Επισημαίνοντας την ακραία αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια πρόβλεψη ανάπτυξης, η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλές χώρες αντιμετώπισαν μια πολυεπίπεδη κρίση που περιελάμβανε ένα ισχυρό σοκ στα συστήματα δημόσιας υγείας, έντονες εγχώριες οικονομικές διαταραχές, πτώση της εξωτερικής ζήτησης, αντιστροφές ροών κεφαλαίου και κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία αποτελεσματικών πολιτικών για την πρόληψη χειρότερων αποτελεσμάτων. Αν και αυτό θα είχε βραχυπρόθεσμο όφελος στην οικονομική δραστηριότητα, θα αποτελούσε σημαντική επένδυση σε μακροπρόθεσμη επίπεδο στη δημόσια ανθρώπινη και στην οικονομική ευρωστία.

Η ισχυρή πολυμερής συνεργασία θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας προς τις οικονομικά αδύναμες χώρες που αντιμετωπίζουν διττές κρίσεις υγείας και χρηματοδότησης.

Η έκθεση κάλεσε τις χώρες να συνεργαστούν επειγόντως για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού και να αναπτύξουν ένα εμβόλιο και θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η έκθεση προέβλεψε ότι οι προηγμένες οικονομίες – ειδικά εκείνες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένες εστίες και αναπτύσσουν μέτρα περιορισμού – θα συρρικνωθούν φέτος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (μείον 5,9%), της Ιαπωνίας (μείον 5,2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (μείον 6,5%), της Γερμανίας (μείον 7%), της Γαλλίας (μείον 7,2%), της Ιταλίας (μείον 9,1%) και της Ισπανίας (μείον 8%).

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης μειώθηκε επίσης στο μείον 7,5% για το 2020, ενώ η οικονομία στο μπλοκ αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος.

Το Ταμείο αναμένει ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά 1% φέτος. Η αναθεώρηση προς τα κάτω από το 4,4% προέκυψε από τις μεγάλες εγχώριες διαταραχές που αναμένονται στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας. Η ανάπτυξη μεταξύ αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένεται να ανακάμψει στο 6,6% το 2021.

Στην Κίνα, δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις παγίων στοιχείων δείχνουν ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι περίπου 8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σε χαμηλό 1,2% το 2020 και 9,2% το 2021.

Για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 ενώ το 2021 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη με ρυθμό 5,1%. Η τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.