
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020 εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιεύθηκε πριν από την ετήσια διάσκεψη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την Τετάρτη, το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 6,3% από την προηγούμενη έκθεσή του εξαιτίας του γενικευμένου lockdown σε πολλές χώρες για περιορισμό του ιού που πλήττει την οικονομία .
«Είναι πολύ πιθανό ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει τη χειρότερη ύφεση της από τη Μεγάλη Ύφεση, ξεπερνώντας εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία», αναφέρεται στην έκθεση.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει σε θετικό έδαφος το επόμενο έτος υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα υποχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και οι προσπάθειες ανάσχεσής της θα αποδώσουν.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 5,8% το 2021 καθώς θα ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα, με τη βοήθεια πολιτικών στήριξης.
Επισημαίνοντας την ακραία αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια πρόβλεψη ανάπτυξης, η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλές χώρες αντιμετώπισαν μια πολυεπίπεδη κρίση που περιελάμβανε ένα ισχυρό σοκ στα συστήματα δημόσιας υγείας, έντονες εγχώριες οικονομικές διαταραχές, πτώση της εξωτερικής ζήτησης, αντιστροφές ροών κεφαλαίου και κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων.
Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία αποτελεσματικών πολιτικών για την πρόληψη χειρότερων αποτελεσμάτων. Αν και αυτό θα είχε βραχυπρόθεσμο όφελος στην οικονομική δραστηριότητα, θα αποτελούσε σημαντική επένδυση σε μακροπρόθεσμη επίπεδο στη δημόσια ανθρώπινη και στην οικονομική ευρωστία.
Η ισχυρή πολυμερής συνεργασία θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας προς τις οικονομικά αδύναμες χώρες που αντιμετωπίζουν διττές κρίσεις υγείας και χρηματοδότησης.
Η έκθεση κάλεσε τις χώρες να συνεργαστούν επειγόντως για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού και να αναπτύξουν ένα εμβόλιο και θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.
Η έκθεση προέβλεψε ότι οι προηγμένες οικονομίες – ειδικά εκείνες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένες εστίες και αναπτύσσουν μέτρα περιορισμού – θα συρρικνωθούν φέτος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (μείον 5,9%), της Ιαπωνίας (μείον 5,2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (μείον 6,5%), της Γερμανίας (μείον 7%), της Γαλλίας (μείον 7,2%), της Ιταλίας (μείον 9,1%) και της Ισπανίας (μείον 8%).
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης μειώθηκε επίσης στο μείον 7,5% για το 2020, ενώ η οικονομία στο μπλοκ αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος.
Το Ταμείο αναμένει ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά 1% φέτος. Η αναθεώρηση προς τα κάτω από το 4,4% προέκυψε από τις μεγάλες εγχώριες διαταραχές που αναμένονται στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας. Η ανάπτυξη μεταξύ αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένεται να ανακάμψει στο 6,6% το 2021.
Στην Κίνα, δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις παγίων στοιχείων δείχνουν ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι περίπου 8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σε χαμηλό 1,2% το 2020 και 9,2% το 2021.
Για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 ενώ το 2021 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη με ρυθμό 5,1%. Η τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ